Onderzoek optimaal binnenklimaat

Onderzoek optimaal binnenklimaat

Aan welke eisen moeten zorginstellingen voldoen om het optimale binnenklimaat te bieden aan cliënten en medewerkers? TNO heeft samen met de TU Delft en de Hogeschool Utrecht een literatuuronderzoek afgerond.

Dit literatuuronderzoek en advies moeten komen tot een programma van eisen voor zowel zorginstellingen als leveranciers. Het project is binnen het EVZ-programma uitgevoerd en wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door Woonzorg Nederland, Binnenklimaat Nederland en TVVL.

Op dit moment zijn er geen specifieke richtlijnen voor het binnenklimaat in de langdurige zorg. Dit kan best lastig zijn voor zowel zorginstellingen als eigenaren van zorgvastgoed. Maar ook aannemers en installateurs bij verduurzaming, renovatie of nieuwbouw van huisvesting voor de langdurige zorg hebben baat bij duidelijke richtlijnen. Als tussen de partijen niet duidelijk is wat er aan kwaliteit gewenst is, kan dit achteraf discussie geven. Het hebben van richtlijnen draagt bij aan betere mogelijkheden voor sturing op de kwaliteit van het binnenklimaat in combinatie met verduurzaming. Wat leidt tot meer tevreden cliënten en medewerkers.

Richtlijnen voor thermisch binnenklimaat en luchtkwaliteit

Het onderzoek richtte zich op het binnenklimaat van ruimtes voor langdurige zorg. Het doel is om te komen tot richtlijnen voor temperatuur, luchtvochtigheid, hoeveelheid fijnstof en ventilatie in deze ruimtes. De richtlijn kan worden toegepast bij afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer in bestekken en controles of bij klachten.

‘Evidence based’ aanpak

In de literatuur is gezocht naar de bewijslast voor eisen aan het binnenklimaat in de langdurige zorg. Op basis van deze literatuurstudie is een advies gegeven om in een volgende fase te komen tot een Programma van Eisen voor het binnenklimaat in langdurige zorgvoorzieningen. Stakeholders zijn hierbij betrokken via een klankbordgroep. Door deze aanpak zijn de voorgestelde eisen ‘evidence based’.

Meer informatie over het onderzoek lees je hier
 
Download het rapport eisen binnenklimaat langdurige zorg hier

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven