Mag een werknemer alleen op de werkvloer zijn?

Mag een werknemer alleen op de werkvloer zijn?

Met variërende kantoortijden en de komst van het nieuwe werken zien we het steeds vaker, in je eentje op kantoor zijn. Wat mag wel en wat mag niet?

Er zijn allerlei scenario's denkbaar waarbij een medewerker alleen op de werkvloer is in het nieuwe werken. Maar mag dat eigenlijk wel? Arbeidsrechtjurist Chantal Jansen ging op LinkedIn in op die vraag en legt uit waar je als werkgever op moet letten.

Hybride werken

"Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om de veiligheid van je werknemers serieus te nemen, ook bij alleen werken." En alleen werken komt steeds vaker voor in het nieuwe werken. Want naast hybride werken in plaats, is er ook steeds meer hybride werken in tijd. Bij medewerkers die hun eigen "kantooruren"  kunnen bepalen komt de vraag van alleen werken naar voren.

Veel werkgevers worstelen met deze puzzel, hoe behoud je de efficiëntie, terwijl je je nog steeds netjes aan de regels houdt?

Na werktijd op kantoor

Wat als een werknemer na werktijd alleen op kantoor is? Volgens Chantal is het dan verstandig om alarmen voor noodgevallen te installeren en ervoor te zorgen dat er genoeg verlichting is. Natuurlijk is het ook belangrijk om duidelijke regels op te stellen over wie er na werktijd toegang heeft tot het kantoor. Het laatste wat je wilt is dat een medewerker zich in het donker bevindt tijdens een onverwachte stroomstoring en niet in staat is om de uitgang te vinden. Of dat hij getuige of slachtoffer wordt van een inbraak terwijl hij nog aan het werk is op kantoor.

Het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is de eerste stap. Dit betekent gewoon dat je alle risico’s voor je werknemers onderzoekt en opschrijft. Plus: dat je uitzoekt welke maatregelen jij als werkgever kunt nemen om dat te verminderen. Als werkgever is het je verantwoordelijkheid om de veiligheid van je werknemers serieus te nemen, ook bij alleen werken.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven