Analysetools effenen de weg voor duurzamere gebouwen

Analysetools effenen de weg voor duurzamere gebouwen

Klimaatverandering is hét thema van onze tijd. We weten dat de gebouwde omgeving een van de grootste uitstoters is van CO2, een van de broeikasgassen die de aarde doen opwarmen.

Kantoorvastgoed

Commercieel vastgoed was vroeger een ‘gemakkelijke’ investering, met langlopende huurcontracten en een stabiele, voorspelbare ROI. Maar het landschap van het kantoorvastgoed is intussen grondig dooreengeschud. Het begon met de opkomst van ruimtes voor coworking, kortlopende huurcontracten en flexibele regelingen volgens het principe ‘betaal alleen voor wat je gebruikt’. Daarna kwam de markt in beroering door de coronapandemie: werken op afstand werd bijna van de ene dag op de andere de norm.

Investering in de energietransitie

De versnipperde vastgoedsector is aan de zijlijn blijven staan. Maar door de lange levensduur van gebouwen en hun grote effect op de opwarming van de aarde, is voor de vastgoedsector een belangrijke rol weggelegd. Om te beginnen, moeten de exploitatie van het vastgoedportfolio en het energiebeheer beter. Maar er zijn ook investeringen nodig om oude gebouwen te moderniseren en om gebouwen interactief te maken, zodat ze met het net kunnen communiceren. Dat zou helpen om geld te besparen en minder koolstof uit te stoten.

Audits om de energie-efficiëntie te verhogen kunnen moeizaam verlopen als het om veel gebouwen of installaties gaat. Vaak worden de meeste panden in een CRE-portfolio namelijk gewoonweg niet gemonitord. Als er geen uitvoerige realtimegegevens beschikbaar zijn, kan een virtuele energieaudit beheerders in staat stellen om de prestaties van hun sites te vergelijken dankzij een grote databank met gebouwen uit heel de wereld. Zo zien ze in één oogopslag welke sites een grotere ROI opleveren en welke energiebesparende maatregelen het meest doeltreffend zijn per locatie.

Benieuwd naar het volledige verslag? Download de whitepaper hier!

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven