Het juiste gesprek door waardegestuurd assetmanagement

Het juiste gesprek door waardegestuurd assetmanagement

Eind 2023 is de NEN 8026:2023 gepubliceerd, de methode voor het waardegestuurd in stand houden van assets. Kees Rezelman van ptg advies en Jan Kappers van de gemeente Houten stonden aan de wieg van deze norm.

Zowel Kees als Jan zijn het erover eens waarom waardegestuurd assetmanagement belangrijk is: het verbindt het bestuurlijk, strategisch, tactisch en operationeel niveau en het helpt om het juiste gesprek te voeren.

Assetmanagement

“Bij assetmanagement voel ik een intrinsieke motivatie om over het belang ervan te vertellen.” Kees Rezelman, partner bij ptg advies, steekt bij het begin van het interview zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Het is een beeld dat zijn gesprekspartner Jan Kappers, ad interim teammanager vastgoed bij de gemeente Houten, herkent. “Toen ik in 2020 bij de gemeente Utrecht werkte, raakte ik bij de normcommissie NEN 8026 betrokken die bezig was met de norm voor assetmanagement. Bij ons speelde dat destijds volop. Ik was er dan ook voorstander van om de organisatie zo in te richten, dat die aansloot bij de principes rond assetmanagement zoals die in de commissie werden besproken.”

Bij Rezelman kwamen destijds theorie en praktijk eveneens op het juiste moment samen. “Het onderwerp assetmanagement in met name de gebieden zorg en onderwijs had mijn belangstelling al langer, maar het moment dat ik de kans kreeg om deel uit te maken van de commissie was ideaal omdat ik begon aan een op dracht, waarbij dat speelde. Ik kon dus zowel kennis brengen als kennis halen. Daarnaast is het belangrijk om onderdeel van zo’n commissie te zijn, want dan kun je ook invloed uitoefenen.”

Het belang van Assetmanagement

Kappers zag dat de afgelopen jaren in het beheer van vastgoed de principes van assetmanagement steeds meer gepropageerd werden: “Je zag ook steeds meer de gelaagdheid in operationeel, tactisch en strategisch niveau ontstaan, die nu onderdeel is geworden van de norm.” Rezelman legt uit waarom assetmanagement zo belangrijk is: “Alle ambities die we als maatschappij en bestuur hebben, vragen om een enorme transitie. Daarbij is een werkwijze c.q. praktisch hulpmiddel nodig om aan die stapeling van eisen richting te geven. Assetmanagement voorziet daarin, op operationeel en tactisch maar zeker ook op strategisch niveau.”

Kappers vult aan: “Je ziet allerlei ontwikkelingen ontstaan om grip te krijgen op de keuzes die je maakt en de adviezen die je geeft bij vastgoed. Die keuzes en adviezen moeten namelijk onderbouwd worden, bijvoorbeeld bij een gemeente richting de politiek. Als je over een systeem beschikt waarmee je kunt vastleggen welke waarden belangrijk zijn, kun je daarover in gesprek met een bestuur of directie.”

Benieuwd naar het hele interview? Lees hier gratis verder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven