Baseer werkplek op de principes van de natuur

Natuurlijk ingerichte werkplekken dragen bij aan gezondere medewerkers. Op deze trend wijst Natuurlijk Werkt - een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland – wijst werknemers en werkgevers.

Hoe werk georganiseerd is en hoe mensen met elkaar omgaan op de werkvloer verschilt per werkplek. Maar vrij algemeen geldt: we bewegen te weinig, eten ongezond en de werkomgeving is onnatuurlijk ingericht. Voor al deze onderwerpen bestaan oplossingen die bewezen werken. En die onderwerpen en goede voorbeelden staan centraal op Natuurlijk werkt. Wat kosten ze, en wat leveren ze op?

Biofilie 

“Centraal in ons gedachtengoed staan de principes van biofilie: de mens en onze hersenen zijn gemaakt om in de natuur te overleven. We zoeken beschutting, uitzicht, leven met de seizoenen, het lichtverloop en de geluiden en vormen van de natuur. Onze reacties zitten diep geworteld in ons systeem. Mensen die ’s avonds moeten werken bijvoorbeeld, zijn al heel erg geholpen als het licht dan veel minder blauw is dan overdag. Het groen van planten blijkt stressverlagend en verhoogt de creativiteit”, aldus Natuurlijk Werkt.

Van bewustwording naar optimaal ingerichte werkplekken

Steeds meer onderzoek, afkomstig uit verschillende disciplines wijst precies dezelfde kant op. Wij kunnen onze natuur niet ongestraft verloochenen. De andere kant van deze conclusie is dat er in praktische zin wel echt iets aan de toenemende gezondheidsproblemen op de werkvloer is te doen. Meer groen, natuurlijke materialen, echt daglicht, gezonder eten, meer bewegen en rust heeft aantoonbaar effect. 

Natuurlijk werkt concentreert zich op bewustwording, steeds meer onderbouwing door onderzoek, het ontwikkelen van middelen en het verbreden van het netwerk. Met telkens als doel: een gezondere werknemer op een natuurlijker werkplek.  

Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Natuurlijk werkt

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven