Welzijn van mensheid verbeteren met middelen van planeet

Hoe blijft je bedrijf relevant in een wereld die steeds meer wordt gevormd door klimaatverandering en beperkte middelen? Daarover geven Smart WorkPlace partner Schneider Electric en Global Footprint Network een e-book uit.

Het e-book ‘Strategies for One-Planet Prosperity’ met als ondertitel ‘How to build lasting success on our finite planet’ gaat over het welzijn van de mensheid verbeteren met de middelen die onze planeet biedt. Het e-book legt uit dat deze strategie noodzakelijk is voor bedrijven om hun concurrentievoordeel op de lange termijn te behalen. Bedrijven hebben de keuze om vooruit te plannen zodat ze de veranderende menselijke behoeften aan welzijn kunnen ondersteunen en de hulpbronnen van de aarde veilig kunnen stellen – waardoor hun kans wordt vergroot om economisch succesvol en veerkrachtig te worden – of om door te gaan met de normale gang van zaken en irrelevant te worden.

Onderzoek van Schneider Electric en Global Footprint Network geeft aan dat we de datum van Earth Overshoot Day met 21 dagen kunnen verschuiven als 100 procent van de bestaande gebouwen en industriële infrastructuur over de hele wereld uitgerust is met direct beschikbare energie-efficiënte- en hernieuwbare energietechnologie van Schneider Electric en zijn partners (ervan uitgaande dat er geen verschuiving in menselijke gewoonten is). Dit betekent dat energiebesparende maatregelen alleen al een verschil kunnen maken van drie weken. Een extra perspectief: als we Earth Overshoot Day elk jaar met vijf dagen terugschuiven, zijn we vóór 2050 zover dat we kunnen leven van de hulpbronnen van één planeet, in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs. Het e-book bevat ook andere voorbeelden van bedrijven in verschillende sectoren van de economie waarvan het bedrijfsmodel ‘one-planet prosperity’ ondersteunt.

Schneider Electric en Global Footprint Network lanceren het e-book aan de vooravond van Earth Overshoot Day (22 augustus). Op Earth Overshoot Day heeft de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen gebruikt die de aarde het hele jaar door kan aanvullen – inclusief het vermogen van natuurlijke ecosystemen om koolstofemissies van het verbranden van fossiele brandstoffen te absorberen. Earth Overshoot Day is in 2020 drie weken later dan in 2019. Deze aanzienlijk latere datum weerspiegelt een vermindering van de wereldwijde ecologische voetafdruk met bijna tien procent tussen 1 januari en Earth Overshoot Day. Volgens onderzoek van Global Footprint Network werd dit grotendeels veroorzaakt doordat we minder zijn gaan reizen en bouwen als gevolg van door COVID-19 veroorzaakte lockdowns over de hele wereld. De CO2-uitstoot daalde met 14,5 procent en het kappen van hout en andere bosproducten daalde met 8 procent. De daling van het verbruik van hulpbronnen die in 2020 werd waargenomen, was plotseling en onverwacht. Omdat het werd opgelegd, is het ongetwijfeld tijdelijk. De mensheid blijft evenveel eisen van de natuur alsof we op 1,6 aardes leven.

Welzijn van mensheid verbeteren met middelen van planeet


“Samen kunnen we van de COVID-19-crisis die ons is opgedrongen naar een toekomst gaan die veerkrachtig en werkbaar is voor iedereen. Een belangrijk onderdeel is om het duurzaamheidsgesprek te verschuiven van nobel naar fundamenteel noodzakelijk. Dit kan helpen bij het ontketenen van de bron voor ‘one-planet properity’, de meest haalbare strategie die we kennen. Het is zeker beter dan de ‘one-planet’-ellende,” zegt Olivier Blum, Chief Strategy and Sustainability Officer bij Schneider Electric.

Het e-book van Schneider Electric en Global Footprint Network spoort besluitvormers aan om even stil te staan en zichzelf de meest relevante strategische vraag te stellen: ondersteunt mijn bedrijf het succes van de mensheid op lange termijn?

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven