Gastvrij ontwerp met een oog op de toekomst

Weener XL is het werk-ontwikkelbedrijf van de gemeente 's-Hertogenbosch en helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit de gemeente bestaat de wens om duurzame en energieneutrale huisvesting te ontwerpen.

(video: Youtube) In november 2018 heeft de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch besloten tot herhuisvesting van Weener XL. Het huidige pand is verouderd en voldoet niet meer aan de wensen van deze tijd. Daarom wordt dit gebouw vervangen door toekomstbestendige en duurzame nieuwbouw.

Duurzaam ontwerp

De nieuwbouw voor Weener XL wordt op dit moment ontworpen onder leiding van HEVO, dit betreft een integrale ontwerpopdracht. Voor het ontwerp heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch een tender uitgeschreven voor een integraal ontwerpteam. HEVO heeft een team samengesteld dat bestaat uit lokale partijen die gezamenlijk invulling geven aan deze doelstellingen door gebruik te maken van duurzame materialen en te redeneren vanuit de gebruikers. Wat hebben zij nodig om hier fijn te kunnen werken? En hoe kan het ontwerp het beste aansluiten op hun dagelijkse behoeften?

Aandacht voor Human Capital

In het ontwerp staat de menselijke maat centraal. Het gebouw wordt in een groene omgeving geplaatst en moet vooral rust uitstralen, weinig prikkels bevatten en een plek zijn waar mensen op een prettige manier kunnen werken. Daarom wordt het gebouw van binnenuit ontworpen, waarbij aandacht is voor wat de gebruikers nodig hebben. De constructie bestaat van binnen bijvoorbeeld helemaal uit hout, waardoor het pand een natuurlijke en rustige uitstraling krijgt. Daarnaast wordt er veel gewerkt met groen om een huiselijk gevoel te creëren.

Benieuwd hoe HEVO dit pand energieneutraal en toekomstbestendig maakt? Lees de volledige blog hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven