Tarkett reduceert de CO2-uitstoot in de bouwsector met ReStart

Tarkett reduceert de CO2-uitstoot in de bouwsector met ReStart

Tarkett recyclet met het terugname- en recyclingprogramma ReStart zo veel mogelijk installatieafval en gebruikte vloeren. De ambitie van Tarkett is om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

Van de huidige grondstoffen waaruit de vloeren van Tarkett bestaan, is op dit moment 70 procent hernieuwbaar en/of overvloedig beschikbaar. Het bedrijf wil in lijn met het Klimaatakkoord binnen de hele waardeketen de uitstoot van broeikasgassen reduceren met 30 procent in 2030, ten opzichte van 2019.

560 ton aan vloeren teruggenomen

Tarkett is in Europa de enige vloerenleverancier die zoveel diverse vloeroplossingen kan terugnemen en recyclen tot nieuwe vloeren. Bij recycling wordt minstens de helft van de CO2-uitstoot bespaard, doordat recycling verbranding achteraf voorkomt en ontginning van nieuwe materialen vermindert. In 2021 heeft Tarkett binnen Nederland 498 ton teruggenomen van hun eigen tapijtcollecties om te kunnen recyclen. Wanneer dit volledig gerecycled is, staat dit gelijk aan ongeveer 1.100 vluchten van Amsterdam naar New York. Ook heeft Tarkett binnen Nederland 62 ton pvc-vloeren ingezameld in hetzelfde jaar, waarbij de vermindering aan CO2-uitstoot ongeveer 192.000 kg is. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van meer dan 1 miljoen kilometers met een personenauto.

“Wanneer je kijkt naar de gehele productlevenscyclus behaal je veel winst door het niet hoeven te ontginnen van nieuwe grondstoffen én door het voorkomen van verbranding achteraf. Voor ons is échte circulariteit de manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. En dit doen we samen met een groeiend aantal klanten”, vertelt Marco Van Bergen, Manager ReStart®-programma bij Tarkett.

Bouwsector verduurzamen

De bouwsector kan een belangrijke bijdrage leveren aan natuurbehoud en het beperken van verdere opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De sector is namelijk verantwoordelijk voor 40 procent van de mondiale broeikasgasemissies en tot wel 70 procent van de totale hoeveelheid afval. Tarkett ondersteunt klanten in de bouwsector om te verduurzamen. Transparantie is hiervoor essentieel, daarom wordt 97 procent van de materialen van Tarkett beoordeeld door de onafhankelijke en innovatieve partner EPEA. EPEA ondersteunt bedrijven bij de certificering van hun producten volgens de Cradle to Cradle Certified product standard.

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees verder op de website van Tarkett

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven