Leerlingen denken mee over vormgeving schoolgebouw

Leerlingen denken mee over vormgeving schoolgebouw

Het Ashram College koos voor nieuwbouw voor hun nieuwe college. HEVO heeft het (technisch) Programma van Eisen opgesteld en verzorgt momenteel het bouwmanagement en de directievoering.

Het huidige gebouw in Alphen aan den Rijn dateert uit eind jaren 70 van de vorige eeuw. Verbouwing van het bestaande gebouw was geen geschikte optie, aldus de schooldirectie, die tien jaar bezig is geweest met de bouwplannen. De nieuwbouw van het Ashram College past bij het hedendaagse onderwijs en de onderwijsvisie.

Aandacht voor duurzaamheid

Teamleider Ronald de Rooij geeft een inkijkje in de plannen. De duurzaamheid van het nieuwe schoolgebouw is een van de aspecten waar het Ashram College erg trots op is. De school wordt een energieneutraal schoolgebouw, gasloos mét WKO-installatie en zonnepanelen op het dak. Daarnaast worden er ook veel materialen van het huidige gebouw hergebruikt in het nieuwe gebouw:

  • Plafonds uit de aula worden hergebruikt als wandbekleding.
  • De oude sportzaalvloer wordt deels hergebruikt in het muziek-/dramalokaal.
  • De terreininventaris wordt hergebruikt; de bestaande bankjes/pingpongtafel.
  • Het hekwerk wordt opgeknapt en hergebruikt.
  • Oude stenen met graffiti, hiervan wordt een nieuw stukje muur gemetseld.
  • Oude klinkers uit het terrein worden hergebruikt.


Ook het schoolplein is duurzaam ingericht en wordt gedeeltelijk gerealiseerd met voorradig materiaal. Het beton van de huidige trap wordt gebruikt voor de stenen rondom de perkjes en ook oude bestrating wordt hergebruikt in bijvoorbeeld zitelementen.

Nieuwbouw

“Het leuke aan het Ashram College is dat we een actieve leerlingenraad hebben. Zij hebben ook meegedacht met de inrichting en de vormgeving van het gebouw. Dat ze zelf geen les meer krijgen in het nieuwe gebouw vinden veel leerlingen wel jammer, maar het enthousiasme is er niet minder om”, zegt De Rooij. Het nieuwe schoolgebouw sluit aan op de onderwijsvisie van het Ashram College en de (toekomstige) eisen die worden gesteld aan middelbaar onderwijs. Het L-vormige gebouw komt tegenover het huidige gebouw te staan. In de zomer van 2021 is gestart met de sloop van de aula en de vier gymzalen, zodat gestart kan worden met de bouw. Leerlingen krijgen tijdens het bouwen van de nieuwe school nog gewoon les in het huidige gebouw.

Naar verwachting kunnen leerlingen aan het begin van schooljaar 2024 in de nieuwbouw. De verhuizing naar de nieuwe school vindt plaats in de zomer van 2024 en daarna volgt de sloop van het resterende oude gebouw. In het najaar van 2024 krijgt het Ashram College dan nog een nieuw schoolplein, dat in het voorjaar van 2025 klaar is. Op het terrein van het Ashram College komen ook twaalf nieuwe woningen.

Lees meer over dit project op de website van HEVO.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven