Ontwerpstrategieën voor een gefocuste werkomgeving

Ontwerpstrategieën voor een gefocuste werkomgeving

Om concentratiewerk te bevorderen moet een aantal van de meest voorkomende afleidingen geminimaliseerd worden. Daarom geeft Tamara Dijkshoorn van Tarkett enkele ontwerpstrategieën mee voor een gefocuste werkomgeving.

Verbeter de akoestiek

Denk na over de akoestiek in de kantoorruimte. Een optimale akoestiek wordt veelal gerealiseerd door middel van absorberende wand- en plafondpanelen, een tapijtafwerking op de vloer en werkplekschermen tussen de bureaus. De vloerafwerking speelt een belangrijke rol in de akoestiek van een ruimte. Hierbij moet men aandacht hebben voor de geluidsabsorptie, alsook voor de contactgeluidisolatie. Onderzoek toont aan dat verschillende soorten akoestische vloeren een positieve bijdrage leveren aan de totale geluidsabsorptie.

Goede ruimtelijke indeling

Voorzie een goede ruimtelijke indeling van de kantoorruimte. Een open kantoor heeft meer negatieve dan positieve aspecten. Werknemers hebben behoefte aan werkplekken waar ze zich kunnen afzonderen zonder gestoord te worden. Beperk ook het aantal bureaus in een kantoorruimte. Dit heeft positieve gevolgen voor de productiviteit. De norm voor het aantal vierkante meter per werkplek was 8 vierkante meter per werknemer, maar deze norm is de laatste jaren veranderd.  De bepaling van het aantal vierkante meter per werkplek is gebaseerd op de optelling van een aantal onderdelen met ieder een aandeel in het totaal, namelijk:

 • Werkplek - 4 vierkante meter
 • Flatscreen - 1 vierkante meter
 • Diep (CRT) beeldscherm - 2 vierkante meter
 • Lees/schrijfvlak - 1 vierkante meter
 • ladekast - 0,5 vierkante meter
 • Vrijstaande kast - 1 vierkante meter
 • Vergaderruimte - 2 vierkante meter per persoon

Creëer een comfortabele werkomgeving

Zorg voor een comfortabele werkomgeving. Rust en privacy zijn zeer belangrijk. Maar opgesloten zitten in een kleine ruimte kan ook tegendraadse effecten hebben op de concentratie, omdat u zich daar mogelijk niet op uw gemak voelt. Ook variatie kan helpen bij een frisse en gezonde werkomgeving. Werknemers hebben verschillende behoeften als het op concentratiewerk aankomt. Geef ze daarom de keuze door verschillende soorten concentratieruimten aan te bieden.

Haal het meest uit de voordelen van licht

Licht is een van de basiselementen waardoor leven mogelijk is. Niet alleen thuis maar ook op het werk is de aanwezigheid en intensiteit van licht essentieel om goed te kunnen functioneren. Beter licht leidt tot betere prestaties, omdat het ons concentratieniveau en daardoor onze productiviteit verhoogt. Licht heeft ook een positieve invloed op werktevredenheid en absenties als gevolg van ziekte.

De beste werkplek voor de biologische klok is dicht bij ramen, maar dat is niet altijd mogelijk. In dat geval bieden wellicht dynamische lichtsystemen of lichtkoepels uitkomst. Ook kunnen de vloeren en wanden een grote impact hebben op het licht in een ruimte. Voor de vloer kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een collectie die meer licht reflecteert. Bijkomend voordeel is het verminderen van de energiekosten voor verlichting. Door minder energie te gebruiken voor verlichting, verminderen organisaties ook de CO2-uitstoot. 

Maak slim gebruik van kleuren

Het effect van kleuren wordt wel eens onderschat, maar kleuren hebben veel invloed op bijvoorbeeld onze stemming, ons gedrag en onze prestaties. Waar kunt u op letten bij de kleurbepaling voor de diverse ruimtes? En hoe kunt u op deze manier invloed uitoefenen op de prestaties?

 • Blauwe tonen stralen kalmte en rust uit en bevorderen de concentratie
 • Ook houtschakeringen brengen een gevoel van rust en kalmte teweeg
 • Groene en natuurlijke kleuren zorgen voor een ontspannen gevoel
 • Oranje kleuren dragen bij aan een warme en geruststellende sfeer
 • Levendige kleuren, zoals rood, stimuleren de creativiteit, emoties en het onderbewustzijn
 • Bij een neutrale kleur, zoals grijs of zandkleur, vallen kleuraccenten beter op
 • Donkere schakeringen, bijvoorbeeld op de vloer of het plafond, voorkomen dat licht reflecteert
 • Door verschillende ruimtes verschillende kleuren of sferen te geven, wordt structuur en overzicht gecreëerd
 • Zorg ervoor dat het geheel niet te donker is, om de ruimtes voor werknemers aantrekkelijk te houden
Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven