“Driekwart van bedrijfsprocessen verlopen in 2021 digitaal”

“Driekwart van bedrijfsprocessen verlopen in 2021 digitaal”

Tegen 2021 zal 73 procent van de processen digitaal verlopen. Denken Nederlandse bedrijven. En omdat dat percentage nu nog op 56 procent ligt, is nog een flinke stijging te verwachten.

Een en ander blijkt uit de Digitaliseringsindex 2018, die Kantar TNS heeft opgesteld in opdracht van Visma Software. Het is de tweede keer dat de situatie in het midden- en kleinbedrijf en de grootzakelijke markt in kaart is gebracht. 

Ruim de helft van de bedrijfsprocessen (56%) is in 2018 gedigitaliseerd. Vergeleken met 2017 is er weinig veranderd: toen was dit 54 procent. In het midden- en kleinbedrijf zien we deze lijn terug, de mate van digitalisering gaat van 52 procent vorig jaar naar 55 procent dit jaar. Bij de grotere bedrijven blijft de situatie nagenoeg gelijk.

Verwachtingen

De verwachtingen zijn weer positief. Tegen 2021 zal in totaal 73 procent van de processen digitaal verlopen, zo denken Nederlandse bedrijven. Grote organisaties verwachten dat 81 procent gedigitaliseerd zal zijn. Kleinere organisaties zijn opnieuw iets behoudender, met 71 procent. 

Facturen

Nederlandse bedrijven versturen beduidend vaker digitale facturen: 64 procent in 2018 tegen 53 procent in 2017. Het is anno 2018 het meest gedigitaliseerde proces. Ook het flinke verschil tussen het mkb (52%) en de grootzakelijke markt (60%) van vorig jaar is nu vrijwel verdwenen. 

Verdere digitalisatie?

Maar is een verdere digitalisatie van de bedrijfsprocessen te verwachten? Daarin zijn de 200 beslissers bij de onderzochte bedrijven minder enthousiast. Een vierde van de bedrijven zegt meer processen te willen automatiseren. Vorig jaar was dat nog 30 procent. Op de vraag welke processen bedrijven nog zouden willen digitaliseren, is het meest gegeven antwoord de (kwaliteit) van de productie. Evenals vorig jaar noemen bedrijven als grootste uitdaging naar digitale transitie veiligheid, privacy en cybercrime.

Nog maar het begin

Net zoals in 2017 denkt het merendeel van de bedrijven (41%) dat de meeste ondernemingen in ons land nog aan het begin van de digitalisatie staan. 43% verwacht dat over vijf jaar alle processen bij de meeste bedrijven volledig geautomatiseerd zullen zijn.

Bron: Visma

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven