Leaserijder vaak de pineut bij wisseling van baan

Leaserijder vaak de pineut bij wisseling van baan

Veel leaserijders die wisselen van baan worden geconfronteerd met hoge afkoopsommen van de huidige leaseauto. De werkgever presenteert de rekening bij de vertrekkende werknemer. Niet zelden bedraagt de rekening € 10.000,-. 

Dat meldt de Vereniging Zakelijke Rijders, Nu het beter gaat met de economie en er weer meer werknemers van baan wisselen, neemt het aantal vragen over autoregelingen toe. Vooral het punt afkoopsommen in autoregelingen zorgt voor veel vragen bij zakelijke rijders. Volgens VZR is  het aantal klachten over autoregelingen het afgelopen halfjaar met 25% gestegen ten opzichte van andere jaren.

Afkoopregeling

Uit onderzoek van VZR blijkt dat 81% van alle werknemers met een ‘auto van de baas’ hiervoor een autoregeling getekend heeft, waarin de richtlijnen staan voor het gebruik van de zakenauto. In bijna de helft (47%) van alle autoregelingen is er sprake van een afkoopregeling bij het voortijdig beëindigen van het dienstverband. Dit was vroeger met name het geval bij auto’s die “boven budget” waren, echter, steeds vaker betreft dit ook de reguliere leaseauto. 

Gepeperde rekening

Als een werkgever een leaseauto eerder dan gepland inlevert bij de leasemaatschappij, krijgt de werkgever hiervoor een veeal gepeperde rekening gepresenteerd, de afkoopsom. Deze rekening wordt vaak zonder pardon volledig doorgeschoven naar de werknemer. VZR vindt dat werkgevers een zorgplicht hebben om de auto eerst een andere bestemming binnen het bedrijf te geven en de eventuele afkoopsom zo goed mogelijk uit te onderhandelen met de leasemaatschappij. Verder moet het schadebedrag van het vroegtijdig inleveren wel realistisch zijn en mag de werkgever geen BTW doorberekenen. VZR assisteert berijders en heeft dit eerder succesvol aangevochten bij de rechtbank en in hoger beroep haar gelijk gekregen op bovenstaande punten, het zogenaamde VZR arrest zaaknummer 200.154.925. 

"Verantwoording nemen"

In 2017 berichtte VZR al over hoge afkoopsommen. Echter, door de krapte op de arbeidsmarkt nemen de problemen nu in volume toe. Het overstappen naar een andere werkgever en het daarbij behorende afkopen van het leasecontract zorgt voor extra kopzorgen bij de zakelijke rijder. Jan van Delft, voorzitter VZR hierover: “VZR ontving het laatste half jaar vier keer zoveel vragen over afkoopsommen! Wij zijn continu bezig met het narekenen van afkoopsommen en het uitvoeren van second opinions, dit loopt de spuigaten uit. Het is zaak dat werkgevers hun verantwoording nemen en het er niet op aan laten komen.” VZR-leden kunnen VZR inschakelen bij problemen met afkoopsommen. 

Bron: VZR

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven