Voedselafdruk helpt voedingspatroon duurzaam aan te passen

We kennen allemaal de CO2-footprint, oftewel de ecologische voetafdruk die iedereen met zijn activiteiten achterlaat op deze aarde. Maar nu is er ook de voedselafdruk.

De Voedselafdruk is een model om de milieu-impact van ons voedingspatroon inzichtelijk te maken. Het is ontwikkeld door Ecolife België, in samenwerking met het Voedingscentrum. Het idee en concept was tot 2010 in handen van De Kleine Aarde. In 2016 is de Voedselafdruk volledig herzien. 

15 vragen

Met de term ‘voedselafdruk’ wordt de ecologische voetafdruk van de voedselconsumptie bedoeld. Op de site van het Voedingscentrum kan je 15 vragen beantwoorden over je eigen consumptiegedrag krijg je een indruk van je voedselafdruk. Je ziet hoeveel land en water er nodig is om je eten te produceren in verhouding tot de beschikbare ruimte en het beschikbare zoetwater op aarde. De Voedselafdruk is een ‘quick scan’ die slechts een indicatie geeft van de grootte van je persoonlijke ecologische impact.

Laatste inzichten

Na 2016 zijn de laatste inzichten en nieuwste cijfers verwerkt in de tool. Ook zijn er suggesties van gebruikers meegenomen naar aanleiding van online consumentenonderzoek. Er zijn vragen verdwenen en nieuwe vragen toegevoegd. De tool is volledig geschikt voor mobiel en dankzij een nieuwe functie is feedback geven eenvoudiger.

Kijk hier voor de 15 vragen. 

Bron: Voedingscentrum

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven