Agile werken? Bezint eer ge begint!

Agile werken? Bezint eer ge begint!

Wanneer is agile werken geschikt voor je organisatie? En als het geschikt is, hoe voer je het dan op de juiste manier in? Smart WorkPlace-partner WPA zette in een whitepaper alle zin en onzin over agile werken op een rijtje.

Eelco Voogd, Chief Happy Customers bij Work & People Analytics (WPA), ziet het vaak gebeuren. Organisaties, soms amper bekomen van de overstap naar activiteitgerelateerd werken, worden gechallenged om agile te gaan werken. “De fout die daarbij vaak wordt gemaakt is dat er niet eerst een aantal onderliggende vragen wordt gesteld. Zoals: welke trends gaan het werk en de organisatie verbeteren of verstoren? En: hoe is momenteel de conditie van de organisatie en waar heb je als organisatie echt baat bij?

Als het goed wordt ingevoerd, kan agile werken een organisatie veel opleveren. Voogd noemt drie voordelen: “Als eerste de toenemende interactie. Die bevordert de creativiteit en zorgt ervoor dat het itereren sneller gaat. Een tweede voordeel is dat de structuur helder is. Ook voor nieuwkomers bij een agile bedrijf is het meteen duidelijk hoe de organisatie werkt. En als derde de verantwoordelijkheden. Omdat je met verschillende mensen met verschillende rollen in een team samenwerkt, zijn de rollen meteen duidelijk. En dat komt de effectiviteit zeer ten goede.

Maar er zijn ook valkuilen, benadrukt Voogd. “Zoals bij elke nieuwe structuur dreigt ook hier dat de vorm – agile werken – het belangrijkste wordt en dat die vorm daarom niet meer wordt vernieuwd. Daarnaast hebben sommige denkprocessen tijd nodig. En vereisen die soms een individuele aanpak. En misschien wel de belangrijkste valkuil: het gaat om een gedragsverandering en die heeft tijd nodig. Een goede voorbereiding is kortom essentieel.”

In de whitepaper ‘De zin en onzin van agile werken’ geeft WPA een evenwichtig beeld van agile werken. Zo worden zowel de voordelen van agile werken benoemd als de reden waarom het niet voor iedereen is weggelegd. Mocht het echter wel aansluiten bij je organisatie, dan biedt de whitepaper vijf stappen om agile werken succesvol te implementeren.

Nieuwsgierig geworden? Download de whitepaper dan hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven