Nationale Week Zonder Vlees levert je organisatie duurzame winst op

Nationale Week Zonder Vlees levert je organisatie duurzame winst op

De CO2-uitstoot van je organisatie terugdringen en tegelijkertijd de gezondheid van je medewerkers bevorderen? Dat kun je combineren door van 11 tot en met 17 maart mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees.

De Nationale Week Zonder Vlees (NWZV) is een initiatief van Isabel Boerdam, vegetariër, met steun van de Green Protein Alliance, een alliantie van Nederlandse bedrijven die zich samen inzetten om hun doel van 50% plantaardige proteïnes in 2025 te verwezenlijken. De NWZV werd in 2018 voor het eerst gehouden.

Organisaties kunnen ervoor kiezen om in de NWZV geen of minder vlees aan te bieden in hun bedrijfskantine en een groter vegetarisch aanbod. Daarmee boeken ze op twee terreinen duurzaamheidswinst: ze dringen de CO2-uitstoot terug en ze bevorderen de gezondheid en daarmee de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.

Grote cateraars als Albron spelen in op de NWZV door een ander assortiment aan te bieden in bedrijfskantines waarin vlees een veel minder prominente rol speelt. Naar schatting heeft dit invloed op zo´n 500 tot 1000 bedrijfskantines.

De cijfers

De besparing

Blank Consultants rekende uit wat het per persoon oplevert om mee te doen aan de NWZV. Uitgaande van een gemiddelde consumptie van 110 gram vlees per dag levert het laten staan van vlees tijdens de NWZV het volgende op:

  • 13,3 kilo minder CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan 76 kilometer met een gemiddelde auto.
  • 130 liter water minder verbruikt.

Als het vervolgens niet bij 7 dagen incidenteel blijft, maar de inspiratie vormt voor wekelijks 1 dag minder vlees levert dit jaarlijks het volgende op:

  • 98,7 kilo minder CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan 563,8 kilometer met een gemiddelde auto.
  • 968,2 liter water minder verbruikt.

De verbetering

Deelname aan de NWZV levert ook direct winst op voor de gezondheid van uw medewerkers. Op de site van het Voedingscentrum is hierover het volgende te lezen over mensen die 100 tot 120 gram rood vlees per dag eten. Zij hebben:

  • 10% hoger risico op beroerte.
  • 10% hoger risico op darmkanker.
  • 15% hoger risico op diabetes type 2.
  • 20% hoger risico op longkanker.

Medewerkers kunnen ook buiten je organisatie meedoen aan de NWZV. Zo krijgt iedereen die zich inschrijft gratis het Week Zonder Vlees-magazine (print zolang de voorraad strekt, daarna digitaal). Dit is een kickstartpakket met recepten, interviews, groenteweetjes, kooktips en alle benodigde informatie voor de week zonder vlees. Gaan ze liever uit eten? Als onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees vindt de Vegetarische Restaurantweek plaats. Dit betekent dat een selectie restaurants door heel Nederland een speciaal vegetarisch aanbod hebben voor lunch of diner. Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou in de buurt? Alle details vind je op de website van de Vegetarische Restaurantweek.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven