Nationale Week Zonder Vlees levert je organisatie duurzame winst op

 

Nationale Week Zonder Vlees levert je organisatie duurzame winst op

De CO2-uitstoot van je organisatie terugdringen en tegelijkertijd de gezondheid van je medewerkers bevorderen? Dat kun je combineren door van 11 tot en met 17 maart mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees.

De Nationale Week Zonder Vlees (NWZV) is een initiatief van Isabel Boerdam, vegetariër, met steun van de Green Protein Alliance, een alliantie van Nederlandse bedrijven die zich samen inzetten om hun doel van 50% plantaardige proteïnes in 2025 te verwezenlijken. De NWZV werd in 2018 voor het eerst gehouden.

Organisaties kunnen ervoor kiezen om in de NWZV geen of minder vlees aan te bieden in hun bedrijfskantine en een groter vegetarisch aanbod. Daarmee boeken ze op twee terreinen duurzaamheidswinst: ze dringen de CO2-uitstoot terug en ze bevorderen de gezondheid en daarmee de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.

Grote cateraars als Albron spelen in op de NWZV door een ander assortiment aan te bieden in bedrijfskantines waarin vlees een veel minder prominente rol speelt. Naar schatting heeft dit invloed op zo´n 500 tot 1000 bedrijfskantines.

De cijfers

De besparing

Blank Consultants rekende uit wat het per persoon oplevert om mee te doen aan de NWZV. Uitgaande van een gemiddelde consumptie van 110 gram vlees per dag levert het laten staan van vlees tijdens de NWZV het volgende op:

  • 13,3 kilo minder CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan 76 kilometer met een gemiddelde auto.
  • 130 liter water minder verbruikt.

Als het vervolgens niet bij 7 dagen incidenteel blijft, maar de inspiratie vormt voor wekelijks 1 dag minder vlees levert dit jaarlijks het volgende op:

  • 98,7 kilo minder CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan 563,8 kilometer met een gemiddelde auto.
  • 968,2 liter water minder verbruikt.

De verbetering

Deelname aan de NWZV levert ook direct winst op voor de gezondheid van uw medewerkers. Op de site van het Voedingscentrum is hierover het volgende te lezen over mensen die 100 tot 120 gram rood vlees per dag eten. Zij hebben:

  • 10% hoger risico op beroerte.
  • 10% hoger risico op darmkanker.
  • 15% hoger risico op diabetes type 2.
  • 20% hoger risico op longkanker.

Medewerkers kunnen ook buiten je organisatie meedoen aan de NWZV. Zo krijgt iedereen die zich inschrijft gratis het Week Zonder Vlees-magazine (print zolang de voorraad strekt, daarna digitaal). Dit is een kickstartpakket met recepten, interviews, groenteweetjes, kooktips en alle benodigde informatie voor de week zonder vlees. Gaan ze liever uit eten? Als onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees vindt de Vegetarische Restaurantweek plaats. Dit betekent dat een selectie restaurants door heel Nederland een speciaal vegetarisch aanbod hebben voor lunch of diner. Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou in de buurt? Alle details vind je op de website van de Vegetarische Restaurantweek.

Delen:

Meer nieuws

Emile Spek spreekt over de campus in de stad

Emile Spek spreekt over de campus in de stad

dinsdag 13 mei

Met de titel 'De Campus in de Stad' reflecteert Emile Spek tijdens Campus Day op de rol van een kennis- en innovatie-omgeving ...

Lees meer

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

Sweco opent locatie Wonderwoods in hartje Utrecht

dinsdag 13 mei

Het nieuwe kantoor van Sweco staat in Utrecht en biedt een nieuwe werkplek voor de afdelingen Architectuur, Stedelijke planning ...

Lees meer

Blog Wim Kooyman: Slapende reus

Blog Wim Kooyman: Slapende reus

maandag 12 mei

Campussen zijn de hotspots waar de universitaire wereld, de overheid en het bedrijfsleven elkaar kunnen vinden. Maar hoe ...

Lees meer

CONTRAST zet volgende stap in participatie van medewerkers

CONTRAST zet volgende stap in participatie van medewerkers

maandag 12 mei

Bij CONTRAST Facility + Hospitality ondertekenen consultants Lisanne Hanneman en Maarten van Hussen deze maand hun partnercontract. ...

Lees meer

Digitale Round Table over toekomst van het onderwijs

Digitale Round Table over toekomst van het onderwijs

vrijdag 9 mei

Saxion Hogeschool en Veldhoen+Company organiseren op 20 mei een Digitale Round Table over onder andere de inrichting van ...

Lees meer

Veldhoen + Company nieuwe partner Smart WorkPlace

Veldhoen + Company nieuwe partner Smart WorkPlace

donderdag 8 mei

Veldhoen + Company ontwikkelt en implementeert al meer dan 30 jaar nieuwe manieren van werken voor organisaties over de ...

Lees meer

Toekomst van het onderwijs op een campus

Toekomst van het onderwijs op een campus

donderdag 8 mei

Over de toekomst van het onderwijs op de campus spreken Maik Kocken en Jackie de Vries tijdens Campus Day op 5 juni.

Lees meer

SWP Talks #60 Hospitality

SWP Talks #60 Hospitality

donderdag 8 mei

Hospitality is een van de onderwerpen die ten grondslag liggen aan een goede beleving op kantoor. In deze aflevering van ...

Lees meer

Huisvesting als hefboom voor de campus

Huisvesting als hefboom voor de campus

woensdag 7 mei

Hoe zorg je dat je campus inspeelt op veranderende behoeften in onderwijs, werkveld en maatschappij en flexibel genoeg is ...

Lees meer

Hybride werken 3.0 bij de Rabobank

Hybride werken 3.0 bij de Rabobank

dinsdag 6 mei

Uit de BNW Index 2025 blijkt dat 54% van de deelnemende organisaties ‘Digitalisering’ als topprioriteit zien. ...

Lees meer

Facilitaire volwassenheid als borging voor weerbare organisaties

Facilitaire volwassenheid als borging voor weerbare organisaties

dinsdag 6 mei

Thomas Nobel en Bram Aarntzen dagen elkaar uit om na te denken over een energie gevende en opbouwende aanpak richting facilitaire ...

Lees meer

Mapiq nieuwe partner Smart WorkPlace

Mapiq nieuwe partner Smart WorkPlace

vrijdag 2 mei

Mapiq ontwikkelt slimme werkplekoplossingen om hybride werken efficiënter en flexibeler te maken. Als partner van Smart ...

Lees meer

AFAS Campus: hergebruik van vloerbedekking, glaswanden en plafondplaten

AFAS Campus: hergebruik van vloerbedekking, glaswanden en plafondplaten

donderdag 1 mei

AFAS transformeert drie kantoorgebouwen tot de gloednieuwe AFAS Campus: dotNL. In dit artikel lees je hoe duurzaamheid, ...

Lees meer

Vepa versterkt circulaire ambities

Vepa versterkt circulaire ambities

donderdag 1 mei

Bij Vepa the furniture factory vindt een verandering plaats in de directie. Na meer dan twee decennia van toegewijd leiderschap ...

Lees meer

Remco Martens benoemd tot Chief Commercial Officer ISS

Remco Martens benoemd tot Chief Commercial Officer ISS

woensdag 30 april

ISS maakt bekend dat Remco Martens per 1 mei aantreedt als Chief Commercial Officer (CCO). In deze functie maakt hij deel ...

Lees meer

<span>Hoe ontwikkel je succesvolle ecosystemen op een campus?</span>

Hoe ontwikkel je succesvolle ecosystemen op een campus?

dinsdag 29 april

Tijdens het event Campus Day op 5 juni vertelt Margot Nijkamp over het ontwikkelen van ecosystemen op een campus. Een inspirerend ...

Lees meer

Whitepaper Solved overhandigd tijdens de WorkPlace Xperience

Whitepaper Solved overhandigd tijdens de WorkPlace Xperience

maandag 28 april

Michael Kortekaas nam tijdens de WorkPlace Xperience 2025 Solved's nieuwe whitepaper 'Geen pleisters plakken, maar kansen ...

Lees meer

Entweder nieuwe Smart WorkPlace

Entweder nieuwe Smart WorkPlace

maandag 28 april

Inspirerende werkomgevingen waar iedereen wint, daar zet Entweder zich voor in. Het bedrijf uit Twente sluit zich aan bij ...

Lees meer

De WorkPlace Xperience 2025 aftermovie

De WorkPlace Xperience 2025 aftermovie

vrijdag 25 april

Op 15 en 16 april 2025 zetten 1.850 deelnemers de duurzame stap naar de gezonde en gelukkige werkomgeving van morgen.

Lees meer

Blog Wim Kooyman: Kantoorschaamte

Blog Wim Kooyman: Kantoorschaamte

donderdag 24 april

Kantoorleegstand dwingt ons niet alleen om opnieuw na te denken over de rol van de werkplek in ons leven, het doet tegelijk ...

Lees meer

Terug naar boven