Slim lichtsysteem Signify bij een van ’s werelds duurzaamste onderwijsgebouwen

Slim lichtsysteem Signify bij een van ’s werelds duurzaamste onderwijsgebouwen

Smart WorkPlace-partner Signify implementeert in Atlas, het voormalige hoofdgebouw van de TUE,  Interact Office, het geconnecteerde verlichtingssyteem.

Atlas heeft opnieuw de deuren geopend na een volledige transformatie, die het meteen promoveert tot een van ’s werelds duurzaamste gebouwen. Signify, wereldleider in verlichting, draagt fors bij tot deze verduurzaming door de implementatie van Interact Office, het geconnecteerde verlichtingssyteem. Het resultaat is een inspirerende werkplek, die duurzaamheid koppelt aan welzijn.

Human Centric Lighting

Naast een opmerkelijke CO2-vermindering tot 80% kunnen de gebouwbeheerders van Atlas ook rekenen op een besparing in de energiefactuur tot wel 60%. Mede dankzij het geconnecteerd verlichtingssysteem Interact Office. Hierdoor kunnen de 4.000 gebruikers via een app onder andere zelf de lichtsterkte regelen en - in de toekomst - zelfs de temperatuur in hun nabije omgeving. Voortaan zullen ze elke dag opnieuw het belang van een slim verlichtingssyteem ervaren bij het creëren van een prettige werk- en studieomgeving. Dit is tevens de doelstelling van het Intelligent Lighting Institute (ILI), een TU/e-instituut dat onderzoek doet naar de effecten van licht op het functioneren van mensen oftewel Human Centric Lighting.

“Gebouw Atlas dient daarbij als Living Lab, een soort proeftuin”, zegt TU/e-onderzoeker en wetenschappelijk directeur van het ILI Ingrid Heynderickx. “Onderzoeken van de laatste jaren geven steeds meer inzicht in hoe groot die effecten zijn. We onderzoeken daarnaast ook hoe we van Interact Office een zelflerend systeem kunnen maken dat begrijpt welke lichtinstellingen de individuele gebruiker in de context van dat moment wil. Dus of je nu in een vergadering zit, college volgt, achter de computer zit of leest, het systeem moet dan altijd de ideale lichtomstandigheden genereren, zonder dat je daar zelf iets voor te hoeft te doen. Interact Office biedt hiervoor alle mogelijkheden.”

Interact Office in Atlas

“Het verlichtingssysteem fungeert eigenlijk als backbone van een gebouw. Door de connected LED-armaturen te voorzien van ingebouwde IoT-sensoren ontstaat een zeer fijnmazig ethernet netwerk, waarmee allerlei data over energieverbruik en gebouwbezetting kunnen worden gegenereerd,” zegt Derek Wright, Global Sub-Segment manager Office & Education en Municipal Buildings bij Signify.

Aan het netwerk in Atlas zijn 4.400 Philips TrueLine LED-armaturen gekoppeld. Elk armatuur heeft een eigen IP-adres en fungeert als ethernet datapunt. De helft van de armaturen is voorzien van een sensor die daglicht en beweging registreert, en die de lichtintensiteit waar mogelijk dimt. De andere helft van de sensorslots is nog vrij voor toekomstige generaties sensoren met aanvullende functionaliteiten. “Deze data kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het optimaliseren van de werkplekbezetting, zoals in open kantoorruimten, collegezalen, vergaderzalen of onderzoeksruimten, of het verbeteren van de schoonmaakplanning,” voegt Derek Wright toe.

Atlas, dat het BREEAM Outstanding duurzaamheidsontwerpcertificaat kreeg toegekend, geldt als een van de meest duurzame onderwijsgebouwen van de wereld. Daar speelt verlichting een grote rol in. De hoge BREEAM score is niet alleen toegekend voor de energiebesparingen die worden bereikt, maar ook voor de investering in innovatie, zoals met Interact Office. “De kwaliteit van het licht en het persoonlijke comfort van de gebruikers zijn cruciaal. Ons verlichtingssysteem levert de vastgestelde norm van 500 lux, maar kantoorgebruikers kunnen dit zelf naar hun persoonlijke voorkeur en behoefte verhogen of verlagen met de app,” besluit Derek Wright. In het Atlas-gebouw zal het departement Signify Research in de toekomst, en in nauwe samenwerking met TU Eindhoven, ook heel wat innovatieve lichtexperimenten kunnen gaan uitvoeren.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven