Vraag en aanbod coworkingruimtes groeit razendsnel

Vraag en aanbod coworkingruimtes groeit razendsnel

De hoeveelheid coworkingruimtes is in de VS in 7 jaar meer dan vertienvoudigd en buiten de VS vervijftigvoudigd. Dat blijkt uit het U.S. Flexible Workspace Outlook Report van Smart WorkPlace partner Colliers International.

De VS, waar coworkingruimtes zijn ontstaan, telde in 2010 300 coworkingruimtes. Eind 2017 was dit aantal gegroeid naar 4.000. Buiten de VS was de groei nog spectaculairder. Daar waar er in 2010 minder dan 200 coworkingruimtes waren, is dit aantal nu gegroeid naar meer dan 10.000. Het leidt ertoe dat aanbieders in de meeste grote steden fors uitbreiden, dat vastgoedeigenaren coworkingruimtes opnemen in hun portfolio en dat bedrijven coworking opnemen in hun vastgoedstrategie.

Omdat de gebruikers steeds opnieuw vragen om aanpassingen doen zowel aanbieders en vastgoedeigenaren steeds meer hun best om het aanbod aan coworkingruimtes te variëren.

De auteurs onderscheiden drie producttypen coworkingruimtes:

Traditioneel toegewezen kantoor

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de meest traditionele vorm van coworkingruimte met aparte kantoren rondom een gemeenschappelijk voorzieningengebied. IWG/Regus is lang de marktleider geweest op dit gebied.

Flexibel internationaal aanlandkantoor

Hier worden ruimtes en voorzieningen aangeboden aan organisaties zonder een specifiek lokaal kantoor en die toch op wereldschaal een plek willen bieden aan individuele of groepen medewerkers die op een centrale plaats moeten samenkomen. Er wordt een vergelijkbare ervaring geboden op alle locaties. Aanbieders in dit segment zijn onder andere Knotel en Convene.

Mainstream coworkingruimtes

Deze ruimtes zijn ontworpen vanuit een gemeenschappelijk idee. Ze zijn ingericht om veel werkers te huisvesten en fysieke flexibiliteit te bieden waarbij bureaus en kantoren kunnen worden verplaatst. WeWork is hier verreweg de meest dominante speler.

Download het hele rapport hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven