Schijvens wint Circular Award Business 2020

Schijvens wint Circular Award Business 2020

Schijvens, ontwerper en producent van bedrijfskleding, heeft de Circular Award Business 2020 gewonnen. Het bedrijf kreeg de prijs maandag 3 februari op de eerste dag van de vijfde Week van de Circulaire Economie.

De prijs gaat naar het bedrijf dat het meest circulair innoveert binnen hun eigen bedrijfsvoering en laat zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Schijvens ontwerpt en produceert al sinds 1863 bedrijfskleding. Sinds enige jaren maakt de organisatie ook circulaire bedrijfskleding bestaande uit 50% gerecyclede, afgedragen of kapotte werkkleding en 50% gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Inmiddels verdient 60% van de kleding afkomstig van dit bedrijf het label ‘circulair’.

Door een eigen retoursysteem op te zetten is het Schijvens gelukt kleding op te halen bij verschillende klanten. Aan het garen worden vezels toegevoegd van gerecycled PET zodat het sterk, kleurvast en slijtvast is. Het resultaat: 100% circulair garen. Daarnaast ontwerpen de stylisten van Schijvens de kleding op zo’n manier dat het zo makkelijk mogelijk weer geshredderd kan worden wanneer het afgedragen of kapot is.

De jury roemt dit bedrijf om het sluiten van kringlopen in de textielketen hoger op de R-ladder (kringlopen ladder). Juryvoorzitter Mark Groot Wassink (Koninklijke Auping): “Schijvens is een onderneming die al heel lang thuis is in de textielindustrie, één van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. Ze begrijpen de impact van hun producten en productiewijze en zijn erin geslaagd bij te dragen aan een oplossing.”

Circular Awards Public

Winnaar van de Circular Awards Public is Provincie Noord-Holland. De Provincie Noord-Holland heeft de kansen voor hoogwaardig hergebruik van hout in Noord-Holland in kaart gebracht. Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar per jaar. De provincie ontwikkelde een openbaar rekenmodel voor verschillende businesscases en is gestart met twee pilots voor circulaire houtketens. Zo worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen.

“Hout is een zeer waardevol materiaal dat we niet voor laagwaardige toepassingen als energie moeten gebruiken. Hout is een geweldig materiaal. Het is onderdeel van de biologische cyclus. We moeten het zo lang mogelijk uit de cyclus halen”, aldus Juryvoorzitter prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW).

Holland Houtland

De jury roemt dit project als mooi voorbeeld van Holland als houtland. Vet: “Hout houdt heel lang CO2 vast als je het gebruikt voor een langdurige toepassing in, bijvoorbeeld, de bouw. Er is ook bijna geen circulairder materiaal te bedenken dan hout. In de provincie Noord-Holland is nu een belangrijke pilot uitgevoerd, waarin 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief zijn gesloopt en beschikbaar zijn gemaakt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld dat veel navolging verdient. Holland is een verbastering van houtland. Daarom een oproep aan architecten: ga ontwerpen met hout!”   

Eervolle vermelding

De eervolle vermelding gaat naar de Recycle Sint, een (burger)initiatief van Elif Algu, waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Juryvoorzitter prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW): “In 2019 werden er in aanloop naar Sinterklaas circa 44.000 stukken speelgoed verruild, voor een marktwaarde van meer dan 1.200.000 euro. Dat je dat georganiseerd krijgt is heel knap. En dus een groot compliment aan initiatiefneemster Elif Algu! Zo kunnen we ook eens een andere Sinterklaasdiscussie voeren.”

Vakjury

Onder leiding van Mark Groot Wassink (Koninklijke Auping, winnaar Circular Award Business 2019) heeft een deskundige jury, bestaande uit gerenommeerde experts op het gebied van circulariteit, het meest opvallende circulaire bedrijf voor de Circular Award Business geselecteerd. Een vakjury onder leiding van prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW) heeft besloten over de winnaar voor de Circular Award Public en de Eervolle Vermelding Burgerinitiatieven. Juryleden zijn onder andere, Cathelijn Peters (directeur Unie van Waterschappen) en Antoine Heideveld (Versnellingshuis Nederland Circulair).

De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! in opdracht van het ministerie van IenW. De Awards werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, tevens de start van de vijfde editie van de Week van de Circulaire Economie. Meer informatie en het programma van de Week is te vinden op www.deWeekvandeCirculaireEconomie.nl.

Foto: Shirly Schijvens met juryvoorzitter Mark Groot Wassink (Koninklijke Auping, winnaar Circular Award Business 2019).

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven