‘Data verbinden maakt gebouwen en omgevingen slimmer, gezonder en duurzamer’

‘Data verbinden maakt gebouwen en omgevingen slimmer, gezonder en duurzamer’

Verbind data om gebouwen en omgevingen substantieel slimmer, en daarmee gezonder en duurzamer te maken. Daarvoor pleit Erwin Alders van Smart WorkPlace partner draaijer+partners in onderstaande blog.

De coronacrisis is van grote invloed op hoe we met elkaar zijn gaan samenwerken. Ontwikkelingen waarvan we dachten dat ze de komende jaren geleidelijk zouden plaatsvinden, zijn nu in versneld tempo doorgevoerd. De essentie van een gezonde werkomgeving is nog duidelijker geworden: goed geventileerde gebouwen met een gezond binnenklimaat zullen steeds belangrijker worden.

In 1969 zette de eerste man al voet op de maan en toch krijgen we het anno 2020 nog moeizaam voor elkaar om onze werk- en leefomgevingen te voorzien van een acceptabel binnenklimaat en is er weer een crisis nodig om ons wakker te schudden. De technieken zijn er al lang, maar hoe komt het nu dat er nog steeds zoveel gebouwen zijn die ons uitputten en ziek maken? Installaties worden steeds geavanceerder maar daardoor ook steeds moeilijker te begrijpen en te beïnvloeden door degenen die in die gebouwen werken en leven. Helaas is de realiteit dat de installaties in het forse merendeel van onze gebouwen zich nauwelijks tot niet kunnen aanpassen aan ons gedrag en onze (veranderende) behoeftes terwijl dit wat ons betreft echt geen ‘rocket science’ zou moeten zijn. We leven immers al in een tijd dat auto’s zelfstandig kunnen rijden, dat onze lokale supermarkt al voordat we voet in de winkel hebben gezet, weet wanneer wij welke levensmiddelen gaan kopen, en dat Facebook kan voorspellen wat je relatiestatus is op basis van de interactie op het platform in de voorafgaande 100 dagen, zelfs als je die status niet hebt gedeeld.

Voor commerciële doeleinden worden onze data dus massaal ingezet, maar waarom gebruiken we die data dan niet om onze eigen leefomgeving gezonder en duurzamer te maken?

Een simpel voorbeeld: luchtkwaliteit en temperatuur hebben een significant effect op het welzijn van de gebruikers van gebouwen. Goede ventilatie zorgt ervoor dat mensen minder last hebben van droge ogen, hoofdpijn en vermoeidheid (sick building syndrome) en kan leiden tot 35% minder ziektegevallen. Ook het thermisch comfort is van belang: zo kan een kleine temperatuurstijging er al voor zorgen dat de gemiddelde productiviteit afneemt met maar liefst 30%.

De oplossing is niet ver weg en de data zijn al reeds voorhanden, alleen zijn de benodigde data verspreid over verschillende silo’s. Met silo’s bedoelen wij de systemen en tools die wij gebruiken voor het aansturen van onze technische installaties, facilitaire diensten en primaire processen. Door alleen al deze, reeds beschikbare, data met elkaar te verbinden kunnen onze gebouwen en omgevingen substantieel slimmer, en daarmee gezonder en duurzamer worden gemaakt.

Bij het Zone.college te Doetinchem is bovenstaande oplossing reeds in praktijk gebracht. Door o.a. de data afkomstig uit de klimaatinstallaties te koppelen aan de aanwezigheidsdetectie, aanwezigheidsregistratie en het lesrooster, kunnen de installaties beter anticiperen op het geplande en daadwerkelijke gebruik. Daarnaast kan deze zelfde informatie worden gebruikt om het lesrooster te optimaliseren, gerichter schoon te maken en energie te besparen. Met één bepaalde techniek kunnen dus meerdere doelen bereikt worden, waardoor de businesscase eenvoudiger te maken is. Deze digitale oplossing moet vervolgens wel door data-gedreven samenwerkingen gedragen worden. Voor meer informatie: klik hier.

Eén voordeel; de ontwikkeling van slimme gebouwen staat nog relatief in haar kinderschoenen, dus het is nu nog niet te laat om aan de slag te gaan met deze data-gedreven manier van werken. Hebt u vragen over de ontwikkeling van slimme gebouwen en mogelijke datakansen in uw omgeving, bel dan gerust voor een afspraak met Erwin Alders. Voor andere ontwikkelingen en voor innovaties voor uw huisvesting in coronatijd, kunt u op www.1punt5huisvesting.nl nog meer inspiratie opdoen.

Openingsbeeld: Screenshot van het integrale dashboard bij Zone.college Doetinchem.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven