Veilig terug naar school

Veilig terug naar school

Een onderwijsinstelling moet een prettige en veilige leeromgeving zijn. Overzichtelijke bewegwijzering kan hieraan een bijdrage leveren. Smart WorkPlace partner Tarkett geeft drie tips.

Een onderwijsinstelling moet een prettige en veilige leeromgeving zijn. Of het nu gaat om een basisschool, middelbare school of hogeschool/universiteit. Een veilig leer-en werkklimaat is erg belangrijk. Overzichtelijke bewegwijzering kan hieraan een bijdrage leveren. Voor zowel leerlingen en leerkrachten maar ook voor ondersteunend personeel, ouders en leveranciers moet de bewegwijzering duidelijk zijn. Het doel hierbij is om de bewegwijzering op die plekken aanwezig te laten zijn waar mensen ernaar op zoek zijn. Maar waar begin je? Etienne Trum, Key Accountmanager Education bij Tarkett, geeft je drie handige tips.

Uitstraling, identiteit en toegankelijkheid

Het begint bij de eerste indruk op visueel gebied bij binnenkomst van het gebouw. Heldere en creatieve bewegwijzering draagt bij aan een positieve beleving en zorgt dat zowel de studenten, docenten en bezoekers snel en gemakkelijk zelfstandig de weg weten te vinden. Een onderwijsinstelling heeft over het algemeen de wens om toegankelijk te zijn voor alle leerlingen. Op scholen die gespecialiseerd zijn in bijzonder onderwijs zijn de behoeften aan bewegwijzering anders dan op reguliere scholen. Op universiteiten is het noodzakelijk om rekening te houden met internationale studenten. Breng daarom alle mogelijke gebruikers van de bewegwijzering in kaart alvorens je aanpassingen doorvoert en zorg voor bewegwijzering die niet alleen in Nederland bekend is, maar die voor internationale gasten ook te begrijpen is.

Op naar een duurzame leeromgeving
Kleuren, materialen en patronen hebben een sterke invloed op de beleving van een ruimte. Veel organisaties maken gebruik van vloermarkeringen in de vorm van stickers, om op die manier op 1,5 meter afstand te blijven van elkaar. Stickers zijn een relatief gemakkelijke en goedkope optie, maar brengen risico’s met zich mee. Zo kun je de tape eraf lopen, waardoor stickers los gaan zitten en er kans op struikelgevaar ontstaat. Daarnaast worden stickers snel vies, wat een slechte uitstraling geeft. Kies daarom voor een duurzamer en verfijnder alternatief. Veel onderwijsinstellingen beschikken over modulaire tapijttegels met vaste afmetingen. Een tapijttegel is eenvoudig te vervangen. Daarom heeft Tarkett – speciaal voor de huidige situatie – tapijttegels met daarin een pijl ontwikkeld. Deze bewegwijzeringstegel is volledig modulair en kan in iedere richting wijzen. Zo blijven, ook in een specifieke routing, de looprichtingen duidelijk. Omdat de tegel geheel modulair is, is het eenvoudig de routing aan te passen, indien dit wenselijk is.

Sturing door de inzet van gekleurde looplijnen
Het effect van kleuren wordt wel eens onderschat, maar kleuren hebben veel invloed op bijvoorbeeld onze stemming, ons gedrag en onze prestaties. Kleur kan bij kinderen op de basisschool, in de leeftijd van ongeveer 6 tot 12 jaar, zelfs een belangrijke rol spelen bij de concentratie. Gangen willen nog wel eens donker zijn door een gebrek aan natuurlijk licht. Gekleurde richtingslijnen op de vloer zorgen niet alleen voor een decoratief element, maar geven letterlijk een looprichting aan in de gang. Op deze manier worden mensen onbewust aangespoord om een bepaalde kant op te lopen.


De heropstart van de lessen is voor scholen een organisatorische kluif. Een coronavriendelijke onderwijsinstelling begint bij de behoefte van de gebruikers in kaart te brengen. Met deze informatie zorgen we samen voor een veilige terugkeer naar school.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven