Gezond thuiswerken: temperatuur en ventilatie (2/5)

2 min

 

Gezond thuiswerken: temperatuur en ventilatie (2/5)

De recente coronamaatregelen tonen opnieuw het belang van gezond thuiswerken aan. Simon de Ruig van Smart WorkPlace partner draaijer+partners behandelt in vijf blogs vijf aspecten. In deel 2: temperatuur en ventilatie.

De Ruig is als WELL Accredited Professional dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS). Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en zijn eigen thuissituatie heeft hij vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.

Tip 2: Temperatuur en ventilatie

Ventilatie is sinds de herstart van de scholen een veel besproken onderwerp in relatie tot corona. Net als bij veel scholen zijn huizen veelal niet voorzien van geavanceerde ventilatiesystemen en zijn we voor frisse lucht aangewezen op het openen van ramen en ventilatieroosters. Nu de buitentemperatuur zakt betekent ‘frisse lucht’ letterlijk fris. Als zuinige Nederlanders (we stoken niet voor de vogels!) doen we de ramen dus maar dicht, erg ongezond. Hoewel het niet aannemelijk is dat gesloten ramen leiden tot hoge concentraties CO2 in de ruimte (zoals bij scholen wel het geval is), toch is voldoende ventileren ook thuis erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat.

Maar hoe zorg je ervoor dat er voldoende frisse lucht op je werkplek is zonder dat het koud wordt? Het koud hebben is een oncomfortabel gevoel dat je direct opmerkt en relateert aan de temperatuur. Terwijl gebrek aan frisse lucht pas over langere periode symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid en prikkende ogen (door lage luchtvochtigheid) geeft en ook andere oorzaken kan hebben. Beide aspecten hebben een grote impact op het welzijn dus is de balans tussen frisse lucht en het niet koud hebben belangrijk.

Mijn tips: ventileer voldoende door de ramen op een kier te zetten. Zet in je pauze even de ramen tegen elkaar open zodat het extra ventileert, denk ook aan bewegen (daarover meer in het volgende blog) zodat je geen last hebt van kou gedurende deze extra ventilatie. Zorg vervolgens dat de basistemperatuur op orde is (minimaal 18 graden). Hiermee beperk je het stoken en is de basis gelegd om het niet koud te hebben. Toch zullen veel mensen zeggen dat 18 graden veel te koud is. Een beproefd concept voor ervaren wintersporters is het werken met kledinglagen, dus niet één dikke trui of jas, maar meerdere dunne laagjes om je eigen temperatuur te regelen. Het klinkt misschien gek maar trek over je ondergoed (hemd of shirt) een T-shirt aan, een longsleeve en daarna pas een overhemd, blouse en/of een vest. Zorg daarnaast voor warme sloffen of dikke sokken. Trek een extra laagje aan als je het koud hebt en vice versa.

Zorg ook voor voldoende luchtvochtigheid in de winterperiode, dit voorkomt prikkende ogen en een droge geïrriteerde huid. De luchtvochtigheid moet tussen de 30 en 50% (liever 50% dan 30%) zijn. Dit kan door het traditionele bakje water op de radiator of door het plaatsen van een luchtbevochtiger.

Delen:

Meer nieuws

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

Winnaars van de CSRD Awards zijn bekend

vrijdag 28 november

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de CSRD Awards riep de jury Koninklijke Heijmans N.V. uit tot winnaar in de categorie ...

Lees meer

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

AVEX finalist Inavation Sustainability Award

donderdag 27 november

AVEX is geselecteerd als finalist voor de Inavation Sustainability Award 2026 met de duurzame en innovatieve BRIX zero AV-oplossing.

Lees meer

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche

donderdag 27 november

De wereld van cateringcontractmanagement verandert razendsnel: stijgende kosten, veranderende gebruikersbehoeften en maatschappelijke ...

Lees meer

Integrale rol zorgt voor succesvol project

Integrale rol zorgt voor succesvol project

donderdag 27 november

Een kennisbijeenkomst bij Baanbrekers in Waalwijk laat je zien hoe een integrale rol, van scenario-onderzoek tot realisatie, ...

Lees meer

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

Sodexo en CSU samen aan de slag op Brainport Industries Campus

dinsdag 25 november

Binnen de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven heeft Sodexo, als hoofdaannemer van de facilitaire ...

Lees meer

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

Whitepaper: Slimmer werken in een hybride kantoor

dinsdag 25 november

Benieuwd hoe je in kunt spelen op functieveranderingen van kantoren door hybride werken? De whitepaper ‘De werkplek ...

Lees meer

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

Rapport: Laat IT-leiders echt innoveren

maandag 24 november

Hoe geef je IT-leiders de ruimte om écht te innoveren, en niet meer alleen te focussen op probleemoplossing? Daarvoor ...

Lees meer

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

Ontdek een toekomstbestendige leeromgeving

donderdag 20 november

Benieuwd hoe een toekomstbestendige leeromgeving tot stand komt en welke uitdagingen er dan op je afkomen? Jij kunt de grootste ...

Lees meer

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

Het kantoor als kloppend hart van je organisatie 

donderdag 20 november

Hybride werken mag dan de nieuwe norm zijn, het kantoor blijft het kloppend hart van iedere organisatie. Dat is de belangrijkste ...

Lees meer

<span>Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’</span><span> </span>

Praktische gids ‘Inkopen van natuurinclusieve catering’ 

woensdag 19 november

De Tuin van Holland heeft op 17 november een praktische gids gepubliceerd die publieke inkopers op weg helpt naar natuurinclusieve ...

Lees meer

<span>Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday</span>

Draaijer Group en HEYDAY samen verder als Draaijer Heyday

woensdag 19 november

Draaijer Group en HEYDAY bundelen kracht in één ecosysteem voor de volledige levenscyclus van de werkomgeving.

Lees meer

Blog: Balance@Work

Blog: Balance@Work

dinsdag 18 november

Wanneer op 20 en 21 mei 2026 in de Jaarbeurs in Utrecht de 5e editie van de WorkPlace Xperience wordt gehouden is het ruim ...

Lees meer

Whitepaper: Impact maken met welzijn op de werkplek

Whitepaper: Impact maken met welzijn op de werkplek

dinsdag 18 november

Het belang van welzijn op de werkplek neemt alsmaar toe. Er is meer aandacht voor mentale veerkracht en gezondheid, die ...

Lees meer

Het belang van balans in datacompliancy

Het belang van balans in datacompliancy

vrijdag 14 november

Uit onderzoek onder 1.700 IT-besluitvormers blijkt dat de informatiebeveiliging leiders ’s nachts wakker houdt. Dat ...

Lees meer

Rabobank en Spacewell werken aan datagedreven vastgoedbeslissingen

Rabobank en Spacewell werken aan datagedreven vastgoedbeslissingen

vrijdag 14 november

Farid Azarkan (Director Facilities & Real Estate) en Paula Raijmaker (Manager Vastgoed) van de Rabobank, en John van ...

Lees meer

<span>Op safari in veranderland</span>

Op safari in veranderland

donderdag 13 november

Succesvol veranderen met de kracht van de Big Five. Hierover schreven Kim Los, Hester van Sprang en Arrien Termaat het boek ...

Lees meer

Werkgevers ontevreden over thuiswerkbeleid

Werkgevers ontevreden over thuiswerkbeleid

donderdag 13 november

Uit een onderzoek van de ANWV blijkt dat het aantal werkgevers dat ontevreden is over het thuiswerkbeleid toeneemt. Hierover ...

Lees meer

<span>De 2026-editie van de BNW Index komt eraan</span>

De 2026-editie van de BNW Index komt eraan

woensdag 12 november

Na het succes van de voorgaande edities kondigen Smart WorkPlace en YNNO met trots aan dat de derde editie van de BNW Index ...

Lees meer

FCLTR nieuwe partner Smart WorkPlace

FCLTR nieuwe partner Smart WorkPlace

woensdag 12 november

Daniël Holleman (rechts) en Gijs Wals menen dat de werkomgeving van de toekomst om maximale flexibilteit vraagt. Met ...

Lees meer

Whitepaper: Vier generaties in je organisatie

Whitepaper: Vier generaties in je organisatie

dinsdag 11 november

De whitepaper ‘Vier generaties in je organisatie: verbind medewerkers en verwonder gasten’ onderzoekt hoe je ...

Lees meer

Terug naar boven