'Iedereen een eigen kamer aan de rand van de kantoortuin'

'Iedereen een eigen kamer aan de rand van de kantoortuin'

"Iedereen zou eigenlijk een eigen kamer moeten hebben aan de rand van de kantoortuin, waar alle collega’s zitten zodat je ze kunt zien". Dat zegt Smart WorkPlace expert Jan Gerard Hoendervanger in Volkskrant Magazine.

Hoendervanger, naast Smart WorkPlace expert ook hoofddocent bij WorkPlace Academy, komt tot zijn reflectie naar aanleiding van bevindingen van evolutionair psychologen die zeggen dat de mens het best op zijn plek zat aan de rand van de steppe, op een plek waar hij zelf beschut zat maar wel de vijanden over de vlakte kon zien aankomen. Tegelijkertijd realiseert hij zich ook de praktische beperkingen: "Als iedereen zo'n kamer heeft is er natuurlijk geen kantoortuin meer!"

In het artikel ‘De tuin waar niets bloeit’ van Evelien van Veen in Volkskrant Magazine van 7 augustus wordt het promotieonderzoek van Hoendervanger aangehaald naar de psychologie van de werkplek. De conclusie daarvan was dat flexplek en kantoortuin niet voor iedereen geschikt zijn.

Hetzelfde geldt volgens Hoendervanger voor hybride werken. “Niet iedereen is maar de hele tijd flexibel, zoals het hybride werken veronderstelt. Mensen zijn nou eenmaal erg verschillend in wat ze nodig hebben om goed te kunnen werken.”

In het artikel van Van Veen oordeelt hoogleraar psychologie Willem van der Does vernietigend over de kantoortuin. Volgens hem is de kantoortuin voor bijna niemand ‘the workplace to be’. Niet voor narcisten, niet voor dwangmatige mensen en niet voor vermijders. De enige menstype voor wie de kantoortuin het walhalla is, is de theatrale persoonlijkheid aldus Van der Does. “Zelfs klagen over de kantoortuin vindt dit menstype heerlijk. Als er maar iemand luistert, en die zit hooguit drie bureaustoelen verderop.”

Naast het artikel van Van Veen bevat de kantoor-special van Volkskrant Magazine ook een artikel van Esma Linnemann over hybride werken, ‘Aan de bak in pyjama of pak’ en een beeldrepo van Jan Dirk van der Burg.

In de zaterdageditie van de Volkskrant is ook een artikel opgenomen waarin Marieke de Ruiter de vraag stelt of hybride werken wel gaat werken. In dit artikel komt onder andere een enquete aan de orde over kantoorbezetting en thuiswerken. In de komende dagen gaat Smart WorkPlace nader in op dit artikel en de uitkomsten van de enquete.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven