Van Green Deal naar Green Switch

Hoe kan het overstappen op LED-verlichting helpen naar CO2-neutraliteit? Dat licht Thomas Leenders van Smart WorkPlace partner Signify toe in onderstaand artikel.

Kun je je het mooie moment nog herinneren? Eind 2019 startte de Europese Unie (EU) de Europese Green Deal. Dit is een ambitieus programma met het doel om de klimaatcrisis te bestrijden en de economie te verduurzamen, en om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Het programma stelt de EU ook in staat om de klimaatdoelstellingen in Het Akkoord van Parijs te behalen. Signify levert een flinke bijdrage op het gebied van renovatie, duurzame energie & mobiliteit, circulaire economie en biodiversiteit. Dat doen we met ons Green Switch actieplan. Hiermee helpen we de EU in haar race naar CO2-neutraliteit. Ik durf te stellen dat we hiermee samen met onze partners en klanten het tempo van het Akkoord van Parijs voor bedrijven kunnen verdubbelen!

Gebouwrenovatie: een kickstarter voor het herstel van Europa

Één van de hoofddoelen van de Green Deal is de renovatiegolf, met als doel het renoveren van verouderde gebouwen in heel Europa, met name op het gebied van energieverbruik. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40 procent van het energieverbruik van Europa (waarvan 10 procent verlichting) en voor een derde van de CO2-uitstoot. Momenteel wordt slechts 1 procent van Europese gebouwen energie-efficiënt gerenoveerd. Dit kan en MOET sneller! De Europese Commissie wil het renovatietempo de komende tien jaar verdubbelen, waardoor tegen 2030 zo’n 35 miljoen gebouwen gerenoveerd moeten zijn. Als Signify willen wij hierin nog een stap verder gaan en het tempo tot 3 procent verhogen.

Renoveren voor een groener en welvarender Nederland

Ook in Nederland moet flink worden gerenoveerd. In ons land moeten 125 miljoen verouderde lampen in professionele en particuliere toepassingen door LED-lampen worden vervangen. Dit voorkomt 1,1 miljard euro aan elektriciteitskosten en bespaart 2,9 miljoen ton CO2-uitstoot. Voor jouw beeldvorming: voor een dergelijke reductie zijn 132 miljoen bomen nodig, een bos ter grootte van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland samen. De elektriciteitsbesparing komt overeen met het verbruik van een derde van alle Nederlandse huishoudens.

De Green Switch

De Green Switch is ons antwoord op de Europese Green Deal. Dit programma levert een routekaart voor het behalen van de doelstellingen, niet alleen voor Signify maar voor al onze klanten, of het nu gaat om bedrijfseigenaren of gemeentes, telers of dienstverleners. Samen maken we de renovatieplannen van de EU concreet zodat we dit kunnen gaan waarmaken met de slimme LED-verlichting1 die daarvoor nodig is.

Met LED kan het

Ik hoef je niet uit te leggen dat de urgentie om klimaatactie te ondernemen in het afgelopen jaar is toegenomen. Onze bevindingen laten zien dat overstappen op connected LED-verlichting de EU een gouden kans biedt om haar emissiereductiedoelstellingen te helpen bereiken en nationale economieën te stimuleren. De sleutel om dit te realiseren is om het renovatietempo van gebouwen te versnellen tot 3 procent per jaar. Met de overstap naar LED-verlichting is een initiële investering in minder dan twee jaar terugverdiend. Het is een no-brainer voor onze aarde, de digitale toekomst van Europa en voor de werkgelegenheid.

Wat kan jij doen?

Als professional kun je terecht bij het bovengenoemde Green Switch-programma. Signify helpt je graag de groene switch te maken. En met de diverse subsidies en financieringen die de Green Deal ter beschikking stelt is investeren in slimme LED-verlichting nu alleen nog maar interessanter.

Noot

  1. ‘Slimme LED-verlichting’ wordt gedefinieerd als LED-verlichting die aangesloten is op op softwarebesturing zoals het Interact IoT platform en maakt gebruik van het digitale netwerk voor bediening en controle op afstand.
Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven