De impact van goed verlichte werkplekken 

De impact van goed verlichte werkplekken 

Een goed verlichte werkplek kan het verschil zijn tussen energieke, goedgemutste medewerkers en een team dat iedere dag minstens een paar dipjes heeft. Dat merkte installatiebedrijf Van Rennes toen ze NatureConnect van Smart WorkPlace partner Signify gingen gebruiken.

Voor Jaco Bervoets van Van Rennes, een installatiebedrijf dat klanten helpt om de energietransitie door te maken, kwam de keuze voor gezondere werkplekken niet uit de lucht vallen: “Duurzaamheid gaat voor ons verder dan het verwarmen en koelen van gebouwen. Gezondheid is voor ons een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. Het begint en eindigt wat ons betreft allemaal bij het gezond houden van je organisatie, van je menselijk kapitaal. We willen we ons maximaal inzetten voor veilig werken op de bouwplaats én een gezonde omgeving op kantoor. Daarnaast willen we enerzijds onze professionals voor langere tijd aan ons binden, anderzijds is het ons doel om nieuw talent bekend te maken met onze organisatie. Zo zetten we in op ons ‘fit en vitaal’-traject, waarin we iedereen willen stimuleren om zelf gezond te blijven en onder andere met sport aan de slag te gaan. We maken budget vrij om voor fitheid en vitaliteit bijvoorbeeld sportartikelen aan te schaffen, maar ook voor trainingen en opleidingen.”

‘Dit willen we’

De overtuiging dat gezondheid een belangrijke impact heeft, zien we terug in de renovatie van het kantoor van Van Rennes. Ongeveer een jaar geleden werd het pand aangepakt om ruimte te bieden aan groei. “Ons jasje werd te klein, dus was een renovatie gewenst. Voor ons was de noodzaak voor een fijne en gezonde werkomgeving duidelijk. We richtten ons op een betere en meer flexibele inrichting en voegden sta-zit bureaus toe. Daarnaast bogen we ons over de verlichting.” In eerste instantie werden de pijlers gericht op de vergaderruimte. Die moest op het vlak van sfeer en uitstraling bijzonder worden. “We namen de uitnodiging aan van Signify om naar hun innovatie NatureConnect te komen kijken. Toen we de demonstratieruimte verlieten wisten we het al. We zeiden tegen elkaar ‘Dit willen we’. De oplossing sloot perfect aan op onze wensen: goed verlichte ruimtes en zichtbaarheid met sfeer en kleuren, waar onze medewerkers zich fijn voelen. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om niet de vergaderruimte, maar juist de kantoortuinen hiermee uit te voeren.”

Natuur dichterbij brengen

Het belang van gezond en natuurlijk daglicht wordt onderstreept door Cristina Tanase van Signify. We brengen 90% van onze tijd door in gebouwen, dus is het essentieel dat we de juiste hoeveelheid en kwaliteit van licht ervaren. “Natuurlijk licht is ontzettend belangrijk voor mensen. Het zorgt ervoor dat je je goed en comfortabel voelt, dat je overdag lekker actief kunt zijn en ’s nachts goed kunt rusten. Onze uitdaging is om zoveel mogelijk elementen van daglicht en de natuur naar de gebouwde omgeving toe te brengen.” 

Het volledige interview met Jaco Bervoets van Van Rennes en Cristina Tanase van Signify kunt u digitaal lezen in Smart WorkPlace magazine 9 (vanaf pagina 92), dat op 18 november is verschenen en als thema 'human capital' heeft. Leest u liever het magazine in print? Bestel uw nummer dan nu hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven