Gezond thuiswerken: groen en water (5/5)

Gezond thuiswerken: groen en water (5/5)

Als onderdeel van het hybride werken is ook gezond thuiswerken van belang. Simon de Ruig van Smart WorkPlace partner draaijer+partners behandelt in vijf blogs vijf aspecten. In deel 5: groen en water.

De Ruig is als WELL Accredited Professional dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS). Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en zijn eigen thuissituatie heeft hij vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.

Tip 5: Groen en water
Zelf heb ik geen groene vingers en had daarom maar weinig planten in huis. Mijn werkplek (in de hoek van de slaapkamer) wordt omgeven door twee witte muren en een raam met zicht op de uitbouw en de achtertuin. Niet heel gezellig dus. Inmiddels hangt er een foto van mijn zoon maar heb ik ook wat planten aangeschaft.

Het is inmiddels alom bekend dat een groene omgeving een positieve bijdrage heeft op je welzijn. Daarnaast zorgen planten voor zuurstof en heeft het een gunstig effect op de akoestiek van de ruimte. Ga je een plant (of liever: planten) kopen voor je werkplek, zoek even op internet naar planten die een grote zuurstofafgifte hebben. De Engelse klimop is volgens een studie van de NASA de beste plant voor de verbetering van luchtkwaliteit. Let er ook even op dat geuren van planten ook effect hebben op je welzijn. Lavendel staat erom bekend dat het rustgevend en ontspannend is, maar of dat de beste keuze voor de werkplek is….

Heb je plantjes staan, vergeet ze dan niet af en toe water te geven. Nog belangrijker: vergeet jezelf niet af en toe water te geven! Het voedingscentrum adviseert 1,5 tot 2 liter vocht per dag. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit adviseert voor mannen zelfs 3,3 tot 3,7 liter en voor vrouwen 2,7 liter. Houd er ook rekening mee dat je tijdens het sporten 1 tot 2 liter vocht per uur verliest (en dus aangevuld moet worden). Drink dus voldoende gedurende de dag.

De eerste vier tips:

Tip 1: Verlichting

Tip 2: Temperatuur en ventilatie

Tip 3: Pauzes en bewegen

Tip 4: Afspraken en sociaal contact

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven