All-electric ziekenhuis met Healing Environment

All-electric ziekenhuis met Healing Environment

Op dit moment wordt in Meppel het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland gebouwd. In een online kennissessie hierover op donderdag 23 september wordt ook ingegaan op het comfort voor de eindgebruiker.

Dit gebeurt door Mariska de Groot, transitiedirecteur bij opdrachtgever Isala. Zij vertelt over de uitdagingen bij halvering van het aantal vierkante meters – van 42.000 naar 17.583 – en de integratie van twee ziekenhuizen, het Asser Wilhelmina Ziekenhuis en het Isala Diaconessenhuis in Meppel. Daarbij komen ook het maken van een toekomstvast ontwerp samen met gebruikers en het aanpassen van de werk- en zorgprocessen aan bod. Uitgangspunt daarbij was de filosofie van de Healing Environment.

Een tweede spreker tijdens de kennissessie is Alex van Reeuwijk, directeur nieuwbouw en strategische huisvestingsvraagstukken bij Isala. Hij legt uit hoe Isala is gekomen tot de keuze voor een all-electric ziekenhuis. In een interview met Energieslag, een interactief platform voor professionals in de gebouwde omgeving die duurzaam willen handelen, geeft hij alvast een voorproefje: “We voorkomen met de keuze voor all-electric de kosten van de transitie van gas naar elektriciteit in de toekomst. Vandaar dat dit ontwerp op de lange termijn een goede keuze is, al kost het aan de voorkant beduidend meer.” Om met minder vierkante meters toe te kunnen, koos Isala voor een flexibel policoncept en meer zorg op afstand.

De derde spreker is Aaldert Bodde, energieconsultant van EQUANS. Hij vertelt over de technologische toepassingen die nodig zijn voor het behalen van de duurzame doelstellingen van het ziekenhuis.

Het nieuwe ziekenhuis wordt naar verwachting in december 2021 opgeleverd. Vakwerk Architecten ontwierp het ziekenhuis en het gebouw voor revalidatiezorg samen met ingenieursbureau Deerns. Het bouwconsortium TDE, bestaande uit Trebbe, Dura Vermeer en ENGIE, is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie, schoonmaak en energielevering (voor 25 jaar).

Inschrijven voor de kennissessie van 23 september kan hier.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven