Hoe kunnen startups en scaleups vraagstukken oplossen van corporates en investeerders?

Hoe kunnen startups en scaleups vraagstukken oplossen van corporates en investeerders?

Wat kunnen startups en scaleups betekenen bij het oplossen van relevante vraagstukken van corporates en investeerders? Daarover gaat op 13 september het Live Impact Speeddate Event van PHI Factory en KPN.

De rode draad voor dit event is impact maken, waarbij vier SDG’s centraal staan: 3 (Goed gezondheid en welzijn), 7 (Betaalbare en duurzame energie), 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur) en 12 (Verantwoorde consumptie en productie).

Bij een vorige gelegenheid zijn er naast KPN zeven corporates geweest en drie investeerders die oplossingen hebben gezocht voor relevante vraagstukken. Op basis daarvan is een match gemaakt met 70 startups. Tijdens het event van 13 september in Wilhelminakade 123 in Rotterdam wordt er via speeddates onderzocht wat de partijen voor elkaar kunnen betekenen. Er vinden vier rondes plaats.

Alle deelnemende partijen staan voor hun eigen uitdagingen en hebben daarom interesse in samenwerkingen met startups en scaleups om de onderstaande uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.

De vraagstukken

KPN Sustainability: KPN Sustainability zoekt naar oplossingen om energie footprint te verkleinen zoals het zoeken naar andere manieren voor koelen en eigen energie opwekken.

Corporates

  • ANWB: ANWB richt zich primair op bedrijven met een B2C of B2B2C focus, die een voorkeur hebben voor nieuwe en/of disruptieve oplossingen met een overtuigend dienstenaanbod en strategische relevantie voor de prioriteiten (Thuis, Energie, Welzijn) én de kernproposities van ANWB. ANWB werkt samen met – en doet selectief minderheidsinvesteringen in – groeiende bedrijven die aantoonbare tractie hebben en de marktkansen duidelijk kunnen aantonen.
  • Erasmus Universiteit: Erasmus Universiteit Rotterdam is op zoek naar bedrijven die willen samenwerken met de academische wereld op het gebied van onderzoek, sponsoring, gastcolleges, etc. Ze zijn geïnteresseerd in verschillende industrieën.
  • Gemeente Rotterdam: het circulariteitsteam is op zoek naar circulaire oplossingen met betrekking tot upcycling van afvalstromen. Bedrijven die de circulaire transitie en de transformatie van bestaande bedrijven en hun afvalstromen stimuleren. De gemeente Rotterdam zoekt samenwerking met startups en scaleups; proof of concept, mogelijkheid tot het opzetten van pilots en doen van experimenten, frisse invalshoeken en/of (delen van) kennis. De afvalstromen bestaan uit bouw- en sloopafval; zoals hout, ijzer en staal en uit afvalstromen van bedrijfsmetaal en loodaccu’s.
  • Holcim: Holcim is op zoek naar kansen in het reduceren van CO2-gassen tijdens de productie van beton en cement. Een mogelijkheid zou kunnen zijn hun ongebruikte data te gebruiken en mogelijke interessante conclusies en optimalisaties toe te passen.  Daarnaast is Holcim geïnteresseerd in alles omtrent de bouwplaats zoals sensoren en mogelijkheden om processen nog efficiënter te maken.
  • Rabobank: Rabobank is op zoek naar scaleups met software of diensten om een betere wereld te laten groeien (agri, food en duurzaamheid) en op hypotheken.
  • Rockstart: Rockstart heeft een accelerator programma voor scale ups in gezondheid, energie, opkomende technologie en agrifood door het aanbieden van een netwerk, kennis, toegang tot markt en kapitaal.
  • De Johan Cruijff Arena: de Johan Cruijff Arena is op zoek naar Europese startups/scaleups die kunnen bijdragen aan hun ambities om klimaatneutraal te zijn in 2025 en NET positive in 2030. Dit kan door een duurzaam en gezond voedingsaanbod, reduceren van afval, duurzame energie opwekking, een veilige customer journey bieden rondom voetbalwedstrijden en events. De Johan Cruijff Arena zoekt een PoC voor binnen en rondom het stadion.

Investeerders

  • ICOS Capital: ICOS Capital is op zoek naar startups en scaleups op het gebied van voeding en chemie. Die op zoek zijn naar oplossingen voor een beter klimaat (koolstofopvang, waterstofgebruik en -opslag), slimme materialen gebruiken (alternatieve grondstoffen voor plantaardig voedselgebruik) en biosurfactanten in reinigingsproducten. Ook zijn we geïnteresseerd in smart industrial tooling en smart tools die tegelijkertijd informatie verzamelen en verwerken.
  • Eneco Ventures: Eneco Ventures is op zoek naar investeringen in startups en scaleups in de groeifase in heel Noordwest-Europa die de energietransitie versnellen.
  • Enterprise Solutions: Enterprise Solutions is op zoek naar diepgaande techbedrijven. Mogelijkheden voor een investering, samenwerking of om kennis te delen.

Initiatiefnemers over het event

KPN Liaison Manager Marie-Jose van den Boomgaard: “KPN gelooft in open innovatie en middels dit event ontmoeten we partijen die waardevol zijn voor KPN. Daarnaast verbinden we het ecosysteem met onze partners en dat levert vaak maatschappelijke innovatieve oplossing op. Er zijn voldoende maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, mens en maatschappij, woningbouw en elektriciteit en op vele andere vlakken. Deze dag zal de start zijn van interessante gesprekken en samenwerkingen tussen grote bekende corporates, KPN teams en het innovatie ecosysteem.”

PHI Factory Senior Teamlead Behaviour Michael van der Meer: “Duurzame doelstellingen realiseren kun je niet alleen. In onze ambitie om alle organisaties in Nederland te helpen versnellen naar een circulaire economie geloven wij erin dat innovatie een grote versneller voor organisaties is in de transitie naar de circulaire economie. Een grote bron van innovatie is de wereld van startups, waar (tech) gedreven ondernemers met fantastische ideeën de wereld willen verbeteren. Hoe verbind je startups met corporates en overheden? Dat is precies wat met het SDG ecosysteem en ons event willen realiseren: duurzame innovaties in Nederland een boost geven en corporates en overheden met startups aan elkaar verbinden.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven