Nick Lettink: “Schaf de term ‘workation’ af!”

3 min

 

Nick Lettink: “Schaf de term ‘workation’ af!”

Bij het toevoegen van ‘ation’ aan ‘work’ met daarin de referentie naar vakantie gaat volgens Nick Lettink van YNNO iets mis. Hij pleit er daarom voor de term ‘workation’ af te schaffen.

‘Workation’ is een modewoord dat eigenlijk niks meer doet dan het geven van een andere dimensie aan het woord ‘plaats’ in het aloude tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Wat mij betreft is er helemaal niks mis met je werk kunnen doen op een andere plaats dan thuis of kantoor. Dit zou juist de basis moeten zijn in een organisatie waar je autonoom kunt werken en vertrouwen krijgt om zelf, in afstemming met de mensen waarmee je samenwerkt, een passende tijd en plaats te kiezen voor de werkzaamheden die je moet uitvoeren. Om goed te kunnen concentreren zit ik zelf graag in de bibliotheek met mijn telefoon op stil, voor de ander is dit wellicht op een Caribisch eiland of juist in de camper midden in de natuur. Dat is helemaal prima, maar het heeft wat mij betreft weinig met vakantie te maken. Daarom zouden we het zeker niet moeten vermengen met elkaar.

Bij het toevoegen van ‘ation’ aan ‘work’ met daarin de referentie naar vakantie gaat denk ik iets mis. De Van Dale geeft voor de werkenden onder ons een mooie definitie van vakantie: “jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden/reis naar en verblijf elders voor zijn plezier: op vakantie gaan”. Een vakantie is wat mij betreft een echte periode voor ‘vrije tijd’ en ‘afschalen’ en heeft weinig met werk te maken. Ik denk dat het gezond is om jaarlijks of meerdere keren per jaar even helemaal offline te gaan.

Wellicht moeten we daarom de ‘workation’ opknippen in een aantal verschillende vormen:

1)     Werken op vakantie waar het hoofddoel is ontspannen met gezin, vrienden en familie.

2)     Werken op een andere plek dan thuis en kantoor (al dan niet in een vakantiehuis op welke locatie dan ook) met als hoofddoel om te werken in een andere omgeving die helpt om betere resultaten te boeken voor een specifiek doel zoals een boek of een artikel schrijven.

3)     Werken tijdens een studiereis of werkbezoek. Dit voelt voor sommigen als vakantie, maar is gericht op kennisdelen, inzichten opdoen en nieuwe connecties maken. Hoofddoel is daarmee werk. Daarnaast heeft het vaak ook een hoog ‘fun’ karakter.

Iedereen moet zijn eigen keuze maken in het wel of niet ‘workationnen’. Ik denk echter dat we werk niet ten koste moeten laten gaan van de vorm van vakantie waar het hoofddoel is om te ontspannen met gezin, vrienden en familie. Ik zou dus ook een voorstander zijn om de term ‘workation’ af te schaffen en het gesprek met elkaar te voeren over waar men welk werk uitvoert en wanneer men met vakantie gaat (en hopelijk dus ook echt offline is). Dit gesprek voer je niet alleen, maar samen met de collega’s in je team(s) en je afdeling(en) waar je mee samenwerkt. Is het voor de werkzaamheden van belang om fysiek samen te komen op locatie of is het prima om dit vanuit huis of een andere locatie te doen? Dan kan dit prima op iedere locatie waar deze persoon prettig werkt. Of deze persoon in de ochtend opstart met een koffietje op het strand, de koffietent of thuis aan de keukentafel zou niet van belang moeten zijn.

Kortom: werken op welke plek dan ook zou prima moeten zijn als de werkzaamheden dit toelaten. Noem dit alleen geen ‘workation’, maar gewoon werken. En noem vakantie gewoon vakantie en probeer dan ook echt even los te komen van werk. Dat is gezond voor jezelf, maar ook voor je werk en de mensen om je heen. 

Lees ook de bijdrages over workation van twee andere SWP-experts, Rianne Appel en Jan Gerard Hoendervanger.

Delen:

Meer nieuws

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende crisis

Facilitaire organisaties zijn onvoldoende voorbereid op de volgende ...

donderdag 18 september

Nederlandse organisaties lopen onnodige risico’s doordat ze onvoldoende voorbereid zijn op de ingrijpende veranderingen ...

Lees meer

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling

PHI Factory versterkt managementteam met benoeming van Michael ...

donderdag 18 september

PHI Factory kondigt met trots de benoeming aan van Michael van der Meer tot Chief Impact Ontwikkeling. Met deze stap wordt ...

Lees meer

Terug naar boven