Rianne Appel: “Ik vind een workation een verschrikkelijk iets”

Rianne Appel: “Ik vind een workation een verschrikkelijk iets”

Is werken vanaf je vakantieadres wel of niet een goed idee. SWP-expert Rianne Appel is duidelijk: “Ik vind een workation een verschrikkelijk iets.”

Appel legt uit waarom ze geen heil ziet in een workation: “Ik vind een workation een verschrikkelijk iets. Alsof je ook al in je vakantie je werk moet laten binnensluipen. Wanneer mogen we ons hoofd dan eindelijk eens uitzetten? Met de stijgende burnout rates en mentale gezondheid en vermoeidheidsissues in de westerse wereld, zou ik dit een hele foute ontwikkeling vinden. Mensen hebben echt een tijd nodig om helemaal af te schakelen en dat doe je met een workation dus helemaal niet. Ik vind het wat anders als je een zogeheten digital nomad bent en je werk overal en nergens wil doen. Ik neem aan dat je dan wel een echte vakantie neemt namelijk. Een vakantie moet voor mij werk-loos zijn om de batterij echt weer op te laden.”

Volgens Appel is er nog geen goed onderzoek naar workation gedaan. “Het wordt hier en daar genoemd, maar is denk ik nog niet wijdverbreid genoeg om wetenschappelijk te onderzoeken. Ik zie niets wat erop wijst dat het goed (of slecht) is voor je.”

Appel heeft ook een advies voor een werkgever wanneer een werknemer een workation wil: “Hij kan het beste adviseren dat hij/zij ook gewoon een echte vakantie neemt zodat hij/zij daarna verfrist weer productief kan werken. Volgens mij is een werknemer na een workation minder hersteld en dus minder productief dan na een gewone vakantie. Maar goed, geen onderzoek om dit te staven.”

Zelf zou Appel nooit kiezen voor een workation. “Als ik in mijn vrije tijd moet werken, dan het liefst gewoon thuis. Een vakantieplek wil ik niet met werk ‘besmetten’.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Rianne  Appel-Meulenbroek

Rianne Appel-Meulenbroek

Universitair hoofddocent Corporate Real Estate & Workplace, TU Eindhoven

»

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven