Maak uw vastgoed toekomstbestendig

Maak uw vastgoed toekomstbestendig

Leegstaande kantoren: daarvan zijn er maar liefst 6860 in Nederland. Dat is 7% van alle kantoren in Nederland. Zonde, want leegstaand vastgoed biedt allerlei mogelijkheden voor transformatie.

Dat vraagt om flexibel vastgoed. Deze flexibiliteit maakt vastgoed toekomstbestendig. Wat betekent dit voor het vastgoed? En welke slimme technologie kan helpen bij het toekomstbestendig maken van uw vastgoed?

Transformatie

Flexibiliteit wordt steeds belangrijker in de vastgoedmarkt. Dat het de goede kant op gaat, blijkt uit cijfers van het Expertteam Transformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: inmiddels is ca. 3.000.000 m2 leegstaand vastgoed getransformeerd, vooral naar woningen. Transformatie van vastgoed komt steeds vaker voor. Al bij de nieuwbouw van een pand wordt steeds vaker rekening gehouden met flexibiliteit in de toekomst. Een polikliniek die vandaag wordt gebouwd, kan nu al worden voorbereid op toekomstig gebruik als appartementencomplex. Door installaties in te zetten die flexibel zijn aan te passen, kunnen gebouwen sneller en eenvoudiger van functie wisselen. 

Digitalisering, connectiviteit en het gebruik van cloud-technologie zorgen ervoor dat veranderingen ook zijn door te voeren zonder fysieke aanwezigheid van installateurs. Bovendien heeft het hergebruiken van gebouwen en bestaande materialen een positief effect op het milieu, tijd en kosten.

Connected World

De ‘connected wereld’ maakt vastgoed flexibeler en toekomstbestendiger. In gebouwen ‘praten’ zonwering en verwarming met elkaar. Ideaal in een kantoorruimte van nu, maar over een aantal jaren net zo handig als die kantoorplek verandert in een vergaderruimte. Zo wordt leegstaand vastgoed voorkomen en wordt herbestemming van vastgoed steeds gewoner.

In het ideale geval wordt al in een vroeg stadium (vóór de bouw) rekening gehouden met toekomstige functies van het gebouw én met de kosten die tijdens de levensduur van het pand worden gemaakt. Maar óók in een bestaand gebouw kunt u stappen zetten die uw pand een stuk toekomstbestendiger maken, lees meer over deze stappen op de website van ABB.
Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven