De impact van integraal afval- en grondstoffenmanagement op WPX 2024

De impact van integraal afval- en grondstoffenmanagement op WPX 2024

Als designer legt Willem Sterkenburg op WPX 2024 de nadruk op integraal afval- en grondstoffenmanagement. Dat is volgens hem “Een kleine stap terug in de keten, maar een grote sprong vooruit in duurzaamheid”. 

Waarom is dit thema belangrijk voor workplaces?  

Het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023 – 2030, daarmee krijgt ieder bedrijf in Nederland mee te maken. In 2050 willen we een volledig circulaire economie en in 2030 vieren we als het goed is al onze eerste mijlpaal. Dan realiseren we niet alleen 55 procent vermindering van uitstoot van broeikasgassen, maar gebruiken we ook de helft minder primaire grondstoffen. 

Het programma verlangt van bedrijven dat zij de manier waarop ze nu acteren heroverwegen. Bijvoorbeeld op de gebieden van vermindering van grondstofgebruik, levensduurverlening en hoogwaardige verwerking. Naast gedragsverandering en het creëren van nieuwe businessmodellen is voor deze nieuwe realiteit kennisdeling van groot belang. Sterkenburg: “We moeten op een meer duurzame manier omgaan met onze schaarse grondstoffen en het bedrijfsleven heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid.” 

Welke visie wil je naar voren brengen? 

Ik geef aan dat de tijd van praten voorgoed voorbij. Ieder bedrijf onderkent inmiddels het belang en de noodzaak. Omdat de vraag ‘Maar hoe dan?’ nu actueel is, ga ik hierop in.” Sterkenburg geeft inzicht in de mogelijkheden die er zijn voor bedrijven om gestalte te geven aan circulariteit in het algemeen en integraal afval- en grondstoffenmanagement in het bijzonder. “Ik maak het heel praktisch, door te laten zien welke stappen je als bedrijf kunt zetten. Zo kom je erachter wat er bijvoorbeeld voor nodig is om naar zero waste te gaan.”  

Welke uitdaging stel jij op de WPX?  

“Ik wil een kanteling aan de kaak stellen. Afvalinzameling is al honderd jaar een taak van schoonmakers. Hoe krijgen we het nu ingebed dat dit systeem niet meer werkt? Het gaat niet meer om vuilnis, het gaat over grondstoffen die we niet meer moeten weggooien. De uitdaging die ik tijdens de WPX wil stellen gaat daarom over mindsetverandering. Hoe zorgen we ervoor dat we over dit onderwerp anders gaan denken en afval niet meer als vuilnis zien maar als hernieuwbare grondstoffen?” 

Daarom wil Sterkenburg ervoor zorgen dat afvalinzameling voortaan grondstoffenmanagement wordt. “En dat moet je op een integrale manier aanpakken, vanaf je inkoop tot en met de verwerking. Daar wil ik kennis over delen tijdens WPX 2024, met gelijkgezinden. Professionals die zich willen inzetten voor een circulaire economie zijn bij mij bij het goede adres. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Meer artikelen van Renewi EcoSmart

Naar het overzicht

Terug naar boven