Slimme inzameling in professionele keukens

 

Slimme inzameling in professionele keukens

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers van Samen Tegen Voedselverspilling. De noodzaak om deze afvalstroom te verminderen en COâ‚‚-uitstoot terug te dringen neemt toe.

Renewi en Greenpoint Solutions kondigen tijdens de Verspillingsvrije Week hun samenwerking aan die inspeelt op deze urgente uitdagingen: slimme inzameling van keukenafval rechtstreeks bij de bron.

In professionele keukens ontstaat dagelijks een grote hoeveelheid etensresten, vaak een van de duurste afvalstromen om te laten verwerken. De gesloten Renewi Swill tank die wordt geleverd door Greenpoint Solutions vangt dit afval direct op en voert het veilig af. Dat levert voordelen op voor het keukenteam: minder handelingen, meer hygiëne en efficiënter afvalbeheer. Door het afval apart in te zamelen wordt deze stroom verwerkt tot grondstoffen voor de productie van bio-LNG en groen gas. Zo dragen keukens direct bij aan een duurzamere economie en verkleinen ze hun ecologische voetafdruk.

Sander Leenders, Commercieel Directeur Renewi Benelux: "Slimmer inzamelen van keukenafval is niet alleen praktisch, het biedt de horeca ook kansen om restafvalkosten te besparen, de hygiëne te verbeteren en duurzamer te ondernemen".

Minder containers, minder transport, meer duurzaamheid

Het systeem biedt bovendien praktische voordelen. Waar Van der Valk Hotels Haarlem voorheen maar liefst tot wel twaalf containers op een locatie nodig had, is dat nu met één Swill Tank opgelost. In de keuken is een geïntegreerde afvoer aanwezig, waardoor de etensreten direct worden afgevoerd, zonder gebruik van bakken of zakken die minder hygiënisch zijn en ruimte innemen. De oplossing biedt daarnaast de mogelijkheid tot gebundelde aansluiting van meerdere horecagelegenheden, waardoor in drukke binnensteden slechts één inzamelmiddel nodig is voor meerdere bedrijven. Dit speelt in op ruimtegebrek in binnensteden en maakt logistiek eenvoudiger.

Ook buiten de horeca groeit de vraag naar slimme inzameling. Steeds meer gemeenten zoeken in publieke omgevingen – zoals nieuwbouw- en hoogbouwprojecten – naar alternatieve manieren van inzameling. Dit speelt in op uitdagingen rond ruimtegebrek, overlast van ongedierte en de noodzaak om het aantal binnenstedelijke transportbewegingen te reduceren.

Anco Wieringa, Algemeen directeur Greenpoint Solutions: “Schaarste van grondstoffen, het besef dat we zuinig moeten zijn met onze voeding, maar ook schaarste op de arbeidsmarkt en alsmaar stijgende prijzen. Maken het steeds interessanter om oplossingen in te zetten die aan de ene kant verspilling verminderen, maar ook het logistieke proces en hergebruik optimaliseren."

Voedselverspilling tegengaan met AI

De samenwerking wordt versterkt met de inzet van Orbisk. De AI-technologie van Orbisk helpt keukens om duurzamer te werken. Voedselafval wordt automatisch herkend en geanalyseerd tot op ingrediëntniveau, waardoor je snel inzicht krijgt in wat er wordt verspild, wanneer en waar. Via het dashboard zie je direct welke acties effect hebben, log je eenvoudig verbeteringen en volg je de impact op de voet. Minder verspilling wordt zo geen doel op zich, maar een dagelijkse, meetbare gewoonte.

Olaf van der Veen, medeoprichter Orbisk: "Orbisk brengt voedselverspilling haarscherp in beeld. Dankzij AI leren we van wat er in de prullenbak belandt. Zo maken we verspilling beheersbaar én kunnen we het voorkomen, elke dag, op elke locatie.”

Delen:

Meer nieuws

<span>Gastvrijheid begint met persoonlijke aandacht</span>

Gastvrijheid begint met persoonlijke aandacht

maandag 3 november

Wat maakt een werkplek gastvrij? HEYDAY Hospitality en Markteffect hebben om een antwoord op deze vraag te krijgen een representatief ...

Lees meer

Klimaattop Gebouwde Omgeving officieel UITVERKOCHT!

Klimaattop Gebouwde Omgeving officieel UITVERKOCHT!

vrijdag 31 oktober

Met overweldigend enthousiasme vanuit de sector is de Klimaattop GO officieel uitverkocht! Er is een wachtlijst voor als ...

Lees meer

WorkPlace Xperience 20-21 mei 2026: Balance@Work

WorkPlace Xperience 20-21 mei 2026: Balance@Work

vrijdag 31 oktober

De werkomgeving verandert snel door het hybride werken, digitalisering, gezondheid, duurzaamheid en flexibiliteit. Balans ...

Lees meer

DESQUE nieuwe partner Smart WorkPlace

DESQUE nieuwe partner Smart WorkPlace

woensdag 29 oktober

Met de slogan 'Rethink your office' begeleidt DESQUE organisaties bij het realiseren van werkomgevingen die kloppen: plekken ...

Lees meer

SWP Talks #70: Ondernemend samenwerken

SWP Talks #70: Ondernemend samenwerken

woensdag 29 oktober

In de 70ste podcast van SWP Talks vertellen Yvon Olof-van Diemen van de provincie Noord-Holland en Tom de Been van Facilicom ...

Lees meer

Provincie Gelderland nieuwe partner SWP

Provincie Gelderland nieuwe partner SWP

maandag 27 oktober

Farlon Hubner, beleidsadviseur Facilitaire Dienstverlening bij de provincie Gelderland, licht de aansluiting bij Smart WorkPlace ...

Lees meer

Genomineerden CBRE Sustainability Award bekend

Genomineerden CBRE Sustainability Award bekend

vrijdag 24 oktober

Koplopers die vandaag het verschil maken in vastgoedverduurzaming moeten vaker in de schijnwerpers komen te staan. Dat is ...

Lees meer

Werk mee aan een toekomstbestendige zorgsector

Werk mee aan een toekomstbestendige zorgsector

vrijdag 24 oktober

Door de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 te ondertekenen, draag je bij aan de zorg van de toekomst: duurzaam, gezond en veerkrachtig. ...

Lees meer

PLEQ nieuwe partner van Smart WorkPlace

PLEQ nieuwe partner van Smart WorkPlace

donderdag 23 oktober

Adil Ayi speelt met PLEQ in op de mogelijkheden van sensortechnologie en data voor de toekomstige werkomgeving. Blij is ...

Lees meer

Marts Projecten nu ISO 9001 gecertificeerd

Marts Projecten nu ISO 9001 gecertificeerd

donderdag 23 oktober

Mick Schmale is trots dat Marts Projecten het ISO 9001 certificaat heeft verkregen. "Het kostte tijd en focus om processen ...

Lees meer

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

dinsdag 21 oktober

In een moderne hybride werkomgeving zijn reserveringstools onmisbaar geworden. 

Lees meer

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

maandag 20 oktober

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Terug naar boven