Slimme inzameling in professionele keukens

 

Slimme inzameling in professionele keukens

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers van Samen Tegen Voedselverspilling. De noodzaak om deze afvalstroom te verminderen en COâ‚‚-uitstoot terug te dringen neemt toe.

Renewi en Greenpoint Solutions kondigen tijdens de Verspillingsvrije Week hun samenwerking aan die inspeelt op deze urgente uitdagingen: slimme inzameling van keukenafval rechtstreeks bij de bron.

In professionele keukens ontstaat dagelijks een grote hoeveelheid etensresten, vaak een van de duurste afvalstromen om te laten verwerken. De gesloten Renewi Swill tank die wordt geleverd door Greenpoint Solutions vangt dit afval direct op en voert het veilig af. Dat levert voordelen op voor het keukenteam: minder handelingen, meer hygiëne en efficiënter afvalbeheer. Door het afval apart in te zamelen wordt deze stroom verwerkt tot grondstoffen voor de productie van bio-LNG en groen gas. Zo dragen keukens direct bij aan een duurzamere economie en verkleinen ze hun ecologische voetafdruk.

Sander Leenders, Commercieel Directeur Renewi Benelux: "Slimmer inzamelen van keukenafval is niet alleen praktisch, het biedt de horeca ook kansen om restafvalkosten te besparen, de hygiëne te verbeteren en duurzamer te ondernemen".

Minder containers, minder transport, meer duurzaamheid

Het systeem biedt bovendien praktische voordelen. Waar Van der Valk Hotels Haarlem voorheen maar liefst tot wel twaalf containers op een locatie nodig had, is dat nu met één Swill Tank opgelost. In de keuken is een geïntegreerde afvoer aanwezig, waardoor de etensreten direct worden afgevoerd, zonder gebruik van bakken of zakken die minder hygiënisch zijn en ruimte innemen. De oplossing biedt daarnaast de mogelijkheid tot gebundelde aansluiting van meerdere horecagelegenheden, waardoor in drukke binnensteden slechts één inzamelmiddel nodig is voor meerdere bedrijven. Dit speelt in op ruimtegebrek in binnensteden en maakt logistiek eenvoudiger.

Ook buiten de horeca groeit de vraag naar slimme inzameling. Steeds meer gemeenten zoeken in publieke omgevingen – zoals nieuwbouw- en hoogbouwprojecten – naar alternatieve manieren van inzameling. Dit speelt in op uitdagingen rond ruimtegebrek, overlast van ongedierte en de noodzaak om het aantal binnenstedelijke transportbewegingen te reduceren.

Anco Wieringa, Algemeen directeur Greenpoint Solutions: “Schaarste van grondstoffen, het besef dat we zuinig moeten zijn met onze voeding, maar ook schaarste op de arbeidsmarkt en alsmaar stijgende prijzen. Maken het steeds interessanter om oplossingen in te zetten die aan de ene kant verspilling verminderen, maar ook het logistieke proces en hergebruik optimaliseren."

Voedselverspilling tegengaan met AI

De samenwerking wordt versterkt met de inzet van Orbisk. De AI-technologie van Orbisk helpt keukens om duurzamer te werken. Voedselafval wordt automatisch herkend en geanalyseerd tot op ingrediëntniveau, waardoor je snel inzicht krijgt in wat er wordt verspild, wanneer en waar. Via het dashboard zie je direct welke acties effect hebben, log je eenvoudig verbeteringen en volg je de impact op de voet. Minder verspilling wordt zo geen doel op zich, maar een dagelijkse, meetbare gewoonte.

Olaf van der Veen, medeoprichter Orbisk: "Orbisk brengt voedselverspilling haarscherp in beeld. Dankzij AI leren we van wat er in de prullenbak belandt. Zo maken we verspilling beheersbaar én kunnen we het voorkomen, elke dag, op elke locatie.”

Delen:

Meer nieuws

Vitaliteit als toegang tot de markt

Vitaliteit als toegang tot de markt

donderdag 18 december

Binnen organisaties is er steeds meer aandacht voor de gezondheid en vitaliteit van werknemers, voor goed werkgeverschap ...

Lees meer

Diversiteit in huisvestingsconcept gemeente Amsterdam

Diversiteit in huisvestingsconcept gemeente Amsterdam

woensdag 17 december

De gemeente Amsterdam gaat de komende jaren werken aan het verduurzamen en moderniseren van de huisvesting van een deel ...

Lees meer

De onmisbaarheid van datagedreven én ethisch werken

De onmisbaarheid van datagedreven én ethisch werken

dinsdag 16 december

De snelle groei van kunstmatige intelligentie verandert het werkveld in een razendsnel tempo. Steeds meer keuzes worden ...

Lees meer

De criteria van de Vebego Workplace Innovation Award

De criteria van de Vebego Workplace Innovation Award

dinsdag 16 december

De Vebego WorkPlace Innovation Award zet innovatie in de schijnwerpers. In dit artikel laten we zien welke criteria gelden.  ...

Lees meer

Een optimale werkbeleving

Een optimale werkbeleving

maandag 15 december

De manier waarop we werken verandert razendsnel. Flexibiliteit, beleving en welzijn staan centraal. Moderne bedrijven kijken ...

Lees meer

Kroon op drie jaar succes

Kroon op drie jaar succes

maandag 15 december

PHI Factory is voor de derde keer uitgeroepen tot nummer 1 van de categorie ‘zakelijke dienstverlening in sustainability’ ...

Lees meer

Technologische vernieuwingen brengen inclusief onderwijs dichterbij

Technologische vernieuwingen brengen inclusief onderwijs dichterbij

donderdag 11 december

Toegankelijk onderwijs voor iedereen, het klinkt vanzelfsprekend maar in de praktijk is dat helaas niet altijd zo. Nu technologie ...

Lees meer

Gewoon beginnen en uitproberen

Gewoon beginnen en uitproberen

donderdag 11 december

Half april 2025 ontving Annemarie Melissen, Project Manager Real Estate, Workplace & Sustainability bij FrieslandCampina, ...

Lees meer

De impact van geluid op de werkvloer

De impact van geluid op de werkvloer

woensdag 10 december

Van alle werknemers ergert 52 procent zich aan hinderlijk geluid op de werkplek en 34 procent ervaart hier ook echt klachten ...

Lees meer

SWP Stand Up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

SWP Stand Up 2026: donderdag 5 februari bij HNK/NSI Sloterdijk

woensdag 10 december

Donderdag 5 februari 2026 vindt de SWP Stand Up 2026 plaats op de locatie HNK/NSI Sloterdijk. De Stand Up begint om 14:00 ...

Lees meer

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

De lancering van het gezamenlijke Facilitaire Samenwerkingskompas

dinsdag 9 december

Key Quality en The Food Office sloegen de handen ineen en introduceren het Facilitair Samenwerkingskompas: een onafhankelijk ...

Lees meer

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame werkomgeving

Vebego Workplace Innovation Award voor impactvolle en duurzame ...

dinsdag 9 december

Vebego Facility Solutions en Smart WorkPlace introduceren een gloednieuwe award die innovatie in de schijnwerpers zet: de ...

Lees meer

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

Sta jij middenin de verandering van jouw werkomgeving?

vrijdag 5 december

Als je van één ding zeker kunt zijn, dan is het wel dat workplace management altijd in beweging is. IT, HR ...

Lees meer

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

Moderne teams hebben een ontworpen fundament nodig

donderdag 4 december

Samenwerking is altijd een beetje een mysterie geweest. Iedereen voelde dat het belangrijk was, maar bijna niemand wist ...

Lees meer

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

Van heet en benauwd naar favoriet lokaal

woensdag 3 december

Met een gezond binnenklimaat werken docenten prettiger en leren kinderen beter. Op de Montessorischool in Capelle aan den ...

Lees meer

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

“Maak de ontmoeting tussen collega’s waardevol”

woensdag 3 december

In Nederland werkt 83 procent gemiddeld één dag per week vanuit huis. Het onderzoek ‘Werkwereld 2025 ...

Lees meer

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

Contractmanagement als onmisbare ruggengraat

dinsdag 2 december

Het nieuwe rapport Markt in Kaart: Perspectieven uit de cateringbranche laat je zien hoe de wereld van cateringcontractmanagement ...

Lees meer

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

Lees het nieuwe SWP Magazine (#15)

dinsdag 2 december

In het nieuwe SWP Magazine (#15) lees je onder andere een groot interview met ISS WorkPlace Manager of the Year Annemarie ...

Lees meer

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd besparen

Efficiënt vergaderen: ontdek hoe AI en technologie tijd ...

dinsdag 2 december

Met de opkomst van AI, geavanceerde vergader- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Yealink én strengere ...

Lees meer

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

Goed accommodatiebeleid begint bij integrale benadering

dinsdag 2 december

In veel gemeenten zijn door de jaren heen situaties ontstaan waarin maatschappelijk vastgoed niet meer aansluit op de actuele ...

Lees meer

Terug naar boven