Wat verwachten werknemers van een modern kantoor?

4 min

 

Wat verwachten werknemers van een modern kantoor?

Het moderne kantoor heeft het afgelopen decennium grote veranderingen ondergaan. Open ruimtes hebben traditionele hokjes vervangen, hybride en extern werken zijn de nieuwe norm geworden.

Als gevolg daarvan hebben werknemers hogere verwachtingen van de werkplek en zijn extraatjes zoals gratis koffie en snacks niet genoeg om ze tevreden te houden. Met de opkomst van werken op afstand en de nadruk op werk-privé balans moeten moderne kantoren zich aanpassen aan de behoeften van zijn werknemers

Wat verwachten werknemers van een modern kantoor? Zijn dat dingen als flexibiliteit, comfort, technologie of carrièregroei? En hoe spelen deze verwachtingen een rol bij het creëren van een modern kantoor dat voldoet aan de verwachtingen van de werknemers van vandaag? TableAir legt uit.

Flexibiliteit is de key

Veel werknemers hechten grote waarde aan de balans tussen werk en privé, wat lastig kan zijn in een traditionele 9-tot-5-kantooromgeving. Flexibele werkregelingen, zoals werken op afstand of flexibele roosters, stellen werknemers in staat om werk en privé beter te combineren, wat leidt tot meer werktevredenheid, minder stress en zelfs meer productiviteit. Bovendien is het vandaag de dag bij veel banen mogelijk om het werk altijd en overal uit te kunnen voeren. Werkgevers die flexibele werkregelingen aanbieden, kunnen toptalent beter aantrekken en behouden. Daarnaast erkennen veel bedrijven ook andere voordelen van flexibele werkafspraken, zoals lagere overheadkosten en hogere productiviteit.

Kantoorruimtes waar samengewerkt kan worden

Op de moderne werkplek zijn werknemers op zoek naar een samenwerkingscultuur die openstaat voor het delen van ideeën. Daarnaast is het kantoor een ontmoetingsplek geworden waar samenkomen belangrijk is geworden. Alleen op je laptop werken kan thuis immers ook. Werkgevers kunnen samenwerking bevorderen door werknemers (afgesloten) ruimtes te bieden waar ze kunnen brainstormen en samenwerken. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe ideeën en oplossingen, waar de organisatie uiteindelijk van kan profiteren. En als werknemers toegang hebben tot ruimtes om samen te werken, zorgt dat voor efficiëntie dat weer kan helpen om projecten te versnellen en de algehele productiviteit te verbeteren. Er zijn verschillende gezamenlijke ruimtes mogelijk. Denk hierbij aan vergaderzalen, break-outruimtes en andere samenwerkplekken. Je kunt de grootte van de vergaderruimtes en benodigde apparatuur bepalen door de werkwijzen van je team te analyseren.

Technologie die efficiëntie bevordert

Werknemers hebben technologie niet alleen nodig om hun dagelijkse taken uit te voeren, maar ook om te communiceren met de rest van het team en vaak ook om de productiviteit te verbeteren. Technologie kan daarnaast helpen om de ervaring van werknemers te verbeteren. Door werknemers te voorzien van moderne, gebruiksvriendelijke software en hardware kan frustratie worden verminderd en het werk aangenamer worden gemaakt. Dit kan leiden tot meer werktevredenheid en een betere binding van werknemers. Er zijn verschillende soorten technologie die werknemers mogen verwachten van een modern kantoor. Het begint bij up-to-date computers en software, maar gaat verder met communicatie- en samenwerktools zoals projectmanagementsoftware, cloudopslag en gedeelde agenda’s. Ook hulpmiddelen voor het boeken van bureaus, vergaderzalen of parkeerplaatsen bieden werknemers flexibiliteit en voorkomen coördinatieproblemen.

Gezonde en duurzame omgeving

Werknemers brengen een aanzienlijke hoeveelheid tijd door op kantoor en verwachten veilig en ergonomisch te kunnen werken. Slechte voorzieningen kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Werkgevers kunnen het risico hierop verminderen door een gezonde en stressvrije omgeving te bieden en een gezonde werkplek te bevorderen. Denk hierbij aan luchtkwaliteit, comfortabel en ergonomisch meubilair en een goede balans tussen werk en privé. Daarnaast staat duurzaamheid bij veel werknemers ook hoog op de agenda. Ze willen werken bij bedrijven die zich richten op duurzaamheid als onderdeel van hun bedrijfsstrategie, omdat het zin geeft aan hun werk.

Persoonlijke groei, respect en een inclusieve cultuur

Er zijn ook zachte omstandigheden waar bedrijven rekening mee moeten houden. Werknemers vinden ruimte voor persoonlijke groei heel belangrijk. Als werknemers het gevoel hebben dat ze de mogelijkheid hebben om nieuwe vaardigheden te leren en hun carrière uit te bouwen, zullen ze zich eerder gemotiveerd en toegewijd voelen aan hun werk. Daarnaast is respect essentieel voor het opbouwen van positieve relaties op de werkplek. Duidelijke communicatie is de sleutel tot het bevorderen van respect. Wees beknopt en respectvol, stel duidelijke verwachtingen, geef feedback op een constructieve manier en vermijd negatief taalgebruik. Daarbij wordt het steeds belangrijker voor werkgevers om een inclusieve cultuur te bevorderen. Op deze manier kunnen werkgevers ervoor zorgen dat alle werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, ongeacht ras, geslacht, seksuele geaardheid of andere persoonlijke kenmerken. Werknemers willen zich onderdeel voelen van een ondersteunende en inclusieve werkomgeving en zullen daardoor eerder betrokken en gemotiveerd zijn.

Delen:

Meer nieuws

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

dinsdag 21 oktober

In een moderne hybride werkomgeving zijn reserveringstools onmisbaar geworden. 

Lees meer

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

maandag 20 oktober

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Terug naar boven