Het creëren van slimme, duurzame werkplekken

Het creëren van slimme, duurzame werkplekken

Hoe creëer je samen slimme, duurzame werkplekken? Tom De Fruytier van Smart WorkPlace partner Signify sprak erover met Ruud van der Sman van EDGE.

Signify werkt al jaren samen met EDGE aan de ontwikkeling van enkele bijzondere projecten. Daarbij komt de holistische benadering van EDGE naar voren, waarbij geconnecteerde verlichtingssystemen, sensoren en software een belangrijke rol spelen.

Binnenkort opent EDGE een nieuwe generatie slimme kantoorgebouwen, uitgerust met geconnecteerde LED-verlichtingssystemen, geïntegreerde sensoren en software van Signify. Senior Smart Solution Manager Ruud van der Sman van EDGE vertelt meer over wat er nodig is voor zo’n werkplek: “Het heruitvinden van de moderne werkplek als motor van gezondheid, duurzaamheid en innovatie was ons uitgangspunt. Hiervoor combineerden we tientallen jaren vastgoedervaring en innovatie met bewezen resultaten in big data, slimme technologieën en systemen.”

Zelf je licht en temperatuur kiezen op kantoor 

Bij de ontwikkeling van het iconische EDGE-gebouw op de Amsterdamse Zuidas werd de vorm en oriëntatie geoptimaliseerd voor natuurlijk licht. Het resultaat? Iedereen die binnen werkt, profiteert maximaal van de zon. Valt de avond, dan verlichten 6.000 energiezuinige LED--armaturen het gebouw. De verlichting is verbonden met daglicht-, temperatuur-, infrarood- en bewegingsdetectoren, via het systeem Interact Office van Signify. Hierdoor kan iedereen in het gebouw het licht en temperatuur van hun directe omgeving regelen op hun smartphone. Ook geeft het Facility Managers de kans om de ecologische voetdruk te verkleinen, want ze hebben toegang tot realtime gegevens over prestaties, bezetting, energieverbruik en onderhoud.  

Maar niet alleen op de Zuidas genieten kantoormedewerkers van een fijne werkomgeving die past bij hun behoeften. In 2021 zijn nog drie slimme, met duurzame geconnecteerde verlichting en sensortechnologie van Signify uitgeruste gebouwen opgeleverd: EDGE Grant Central Berlin, EDGE Amsterdam Valley en EDGE Amsterdam West (zie openingsafbeelding). Het hoofdkantoor van EDGE is al gevestigd in een van hun gebouwen – EDGE Olympic in Amsterdam –waar Interact Office met sensoren en software als real time test in een deel van het gebouw werd geïnstalleerd. 

De samenwerking tussen EDGE en Signify 

Van der Swan legt uit waarom EDGE voor Signify heeft gekozen: “Dat komt door de hoge kwaliteit van de sensoren én hun mogelijkheden. Wij hebben de systemen samen met Signify getest en onze verwachtingen vastgelegd. Met de informatie die de sensoren verstrekken, bieden wij onze klanten een optimale werkplek aan. Bovendien genereren de sensoren een gedetailleerde analyse van de gebouwprestaties, waardoor we duurzaamheid, gezondheid en gebouwgebruik kunnen optimaliseren.” 

De vier pijlers van kantoorgebouwen anno nu 

De Fruytier las laatst het rapport van vastgoedbeheerder Cushman & Wakefield. Zij stellen dat kantoorgebouwen moeten voldoen aan vier doelstellingen: het socio-culturele aspect, productiviteit, kapitaalbehoeften (zoals toegang tot apparatuur) en gecentraliseerd beheer en controle. Wil je vooroordelen over kantoorontwerp loslaten en een hedendaags gebouw ontwerpen, dan is het analyseren van deze prioriteiten volgens De Fruytier een goede eerste stap. Stel je voor dat je een werknemer bent in een van de eerste kantoren uit de 20e eeuw. Jouw werkplek is dan volledig ontworpen om de toegang tot fysieke apparatuur te vergemakkelijken en gecentraliseerde controle over het werk mogelijk te maken. Hoe ongelofelijk moet zo’n slimme, duurzame en gezonde werkplek dan wel niet klinken?  

Duurzame werkplekken de nieuwe norm 

In het klimaattijdperk worden er nog meer eisen aan kantoren gesteld dan voorheen; ze moeten namelijk ook duurzaam zijn. EDGE streeft naar energiepositieve gebouwen die tegelijk een keten van positieve impact creëren door de selectie van materialen, afval en het aanvaarden van concepten zoals circulariteit. Een visie waar Signify zich graag bij aansluit en met slimme systemen, sensoren en software graag aan bijdraagt. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven