Impact maken door het planten van bomen

Impact maken door het planten van bomen

Hoe compenseer je de CO2-uitstoot van je organisatie en maak je tegelijkertijd de wereld een stukje mooier? Breedweer plantte dit jaar ruim 12.000 bomen in Indonesië via the Prosperity Community van Great Business.

Great Business is het bedrijf van Peter Valbracht. Vol passie vertelt Peter over het ontstaan van Great Business en waarom alle bedrijven hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen.

Passie voor de derde wereld

Als klein jongetje woont Peter twee jaar op de Filipijnen. “Waarschijnlijk is daar mijn passie voor de derde wereld ontstaan. Ik herinner me niks bewust, maar weet wel dat het een enorme indruk op mij heeft gemaakt,” aldus de nu 59-jarige Peter.

Van geoloog tot manager

Na zijn studie geologie werkt Peter als onderzoeker en woont hij onder meer in Australië en Frankrijk. In 1995 verhuist hij naar Nederland en stopt hij met onderzoeken. Acht jaar lang werkt hij voor Fugro en ontwikkelt hij geografische informatiesystemen, onder meer voor Shell. Peter: “Ik realiseerde me toen totaal niet dat ik voor een vervuilende oliemaatschappij werkte.” Na diverse functies komt hij terecht bij De Waaier (nu Doesgoed) , een stichting die als doel heeft bedrijven te motiveren om een actieve, betrokken bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Impact door het planten van bomen

In 2018 stopt Peter bij De Waaier, hij gaat op zoek naar iets nieuws en komt in contact met stichting Eden Reforestation Projects. “Eden is een prachtig voorbeeld van hoe je met minimale overhead zoveel mogelijk mensen werk kunt geven dat ook nog eens goed is voor onze planeet. Bomen planten is levens redden. Niet alleen de levens van de mensen die planten, maar ook het dierenleven en onze eigen levens, doordat we met de geplante bomen de klimaatontwrichting tegengaan. Eigenlijk is Eden vergelijkbaar met Breedweer. Breedweer gebruikt facilitaire diensten als middel om impact te maken en Eden maakt impact door het planten van bomen.”
In 2021 wordt Peter met zijn bedrijf Great Business partner van stichting Eden. Hij activeert zijn eigen netwerk om bomen te planten en dat is succesvol. Inmiddels hebben 40 bedrijven via de Prosperity Community van Peter meer dan 365.000 bomen geplant in tien verschillende derdewereldlanden.

Verschillende redenen om bomen te planten

“Waarom zouden bedrijven bomen willen planten? De redenen zijn verschillend; om CO2-uitstoot te reduceren, om iets maatschappelijks te doen of om de lokale bevolking te ondersteunen. Voor vijftien cent plant je al een boom en elke boom compenseert tien kilo CO2-uitstoot. Het is ontzettend belangrijk dat alle bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Vanuit de ideële wereld gesproken is het in mijn ogen zelfs onze plicht. Wij hebben het goed in vergelijking met mensen in derde wereld landen. Waarom zouden wij niet een deel van onze inkomsten inzetten op plekken waar ze het een stuk minder hebben. En daarbij tegelijkertijd de wereld een stukje beter te maken. Zakelijk gezien, komt er steeds meer regelgeving om de CO2-uitstoot te beperken. Vanuit beide redeneringen is het logisch om bomen te planten.”

Breedweer compenseert CO2-uitstoot wagenpark

Wist je dat meer dan 80% van de CO2-uitstoot van bedrijven veroorzaakt wordt door het wagenpark? Jack Stuifbergen, directeur van Breedweer: “Breedweer heeft er daarom voor gekozen om de CO2-uitstoot van het wagenpark te compenseren. We zijn druk bezig om ons complete wagenpark te vergroenen, maar tot die tijd wordt de uitstoot gecompenseerd. Iedereen ziet wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. Zo hebben we vorig jaar kunnen kanoën door de straten van Valkenburg en hebben we nu te maken met extreme droogte. Er is geen tijd om actie uit te stellen,  het is al 5 over 12. Ieder initiatief dat een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzamingstransitie, zoals het planten van bomen, omarmen wij dan ook van harte.”

Peters droom

Op dit moment stopt Peter vrijwillig tijd en geld in zijn bedrijf. Zijn droom is om ooit zoveel ondernemers bomen te laten planten, dat het zijn werk kan zijn. Al het geld dat geïnvesteerd wordt in bomen, gaat ook daadwerkelijk naar de bomen. Het lidmaatschap voor de Prosperity Community zorgt voor de nodige inkomsten om de kosten te dekken. Peter vindt het prachtig dat Breedweer facilitaire diensten gebruikt als middel om mensen vanuit een kwetsbare positie duurzaam richting arbeid te brengen. “Dat is ook de reden waarom ik ooit met Great Business begonnen ben. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is niet meer iets waar je voor kiest als bedrijf, het is de nieuwe standaard. Het gaat erom wat je als bedrijf extra doet om de wereld daadwerkelijk een stukje mooier te maken. Ik probeer mensen mee te geven wat de effecten zijn van niets doen. Over 50 jaar is deze planeet nog steeds bewoonbaar, maar als we niets doen over 100 tot 200 jaar niet meer. Dat betekent dus geen leven meer voor de kinderen van onze kinderen…”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven