Energiemanagement wordt steeds toegankelijker

Energiemanagement wordt steeds toegankelijker

Vanaf 2023 is de nieuwe Energiewet van kracht, energietransitie is dus belangrijker dan ooit. Deze wet verplicht bedrijven om minimaal energielabel C te hebben.

De nieuwe wet dwingt het bedrijfsleven om een kritische blik te werpen op het huidige energiesysteem en sorteert voor om structurele verbeteringen op het gebied van energiemanagement door te voeren. Ook bewijsvoering van deze verbeteringen is daarin een belangrijk thema.

Energiemanagement kan makkelijker

ABB en totaalinstallateur Verkerk helpen bedrijven bij de energietransitie door energiemanagement toegankelijker te maken. Met een energiemonitoringsplatform creëren ze real-time inzicht in het energieverbruik. Een oplossing die energiemanagement vergemakkelijkt. De eerste stap naar het innovatieve energiemonitoringsplatform werd in 2019 gezet op de afdeling Building Technologies van Verkerk. Dit is een van de vijf units met focus op het ontwerp van gebouwgebonden installaties. Binnen deze afdeling is energietransitie een belangrijk thema.

“ABB is een vaste leverancier van ons en ook in dit project treden we op als partners, omdat we beiden dezelfde sterke ambities en visie hebben op het gebied van energiemanagement”, vertelt Wim Stemmer, Manager Technologies bij Verkerk.

Op maat

Hoe weet je waar de behoefte van de eindklant ligt met betrekking tot energiemonitoring? Volgens Wim Stemmer is in gesprek gaan en blijven belangrijk. “De data die wordt weergegeven in het dashboard kan voor elk bedrijf anders zijn. Het ene bedrijf wil inzicht in warmteregulatie en weer een ander bedrijf wil inzicht in stroomverbruik. Om de juiste keuzes te maken en om ervoor te zorgen dat de zichtbare data in het dashboard relevant is voor de eindklant, is het belangrijk om voor én tijdens het gebruik van het platform met elkaar te praten. Op die manier kunnen we het platform volledig aanleveren zoals de eindklant het wenst en kunnen we continu aanpassingen doorvoeren. Het kan natuurlijk zijn dat de eindklant tussendoor inzicht wil in andere data.”

Toekomst

Naast het energiemonitoringsplatform is Verkerk in samenwerking met ABB ook volop bezig met andere ontwikkelingen op het gebied van energietransitie. “Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met Digital Twin technologie. Dit is een digitale kopie van een object, proces of dienst dat helpt bij het voorspellen en optimaliseren van  gebouwbeheer, onderhoud en energieverbruik ABB Ability™ helpt om onze toekomstplannen met onder andere Digital Twin waar te maken.”, vertelt Wim Stemmer. Inmiddels kijken de partijen verder naar de mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingen en zijn ze gestart met verschillende nieuwe trajecten op het gebied van laadpalen, accupakketten en gebouwbeheersystemen. Een mooi vooruitzicht om de gebouweigenaren en -beheerders nog verder te kunnen faciliteren in de verduurzaming van het vastgoed.
Lees meer over deze ontwikkeling op de website van ABB
Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven