Slim bouwen: inspiratietour voor pioniers

Slim bouwen: inspiratietour voor pioniers

VodafoneZiggo's centrale kantoor in Utrecht is een van de slimste gebouwen van Nederland. Het bedrijf deelt zijn ervaringen op het gebied van Smart Building tijdens de Smart Building Discovery Meetup.

Dertig afgevaardigden van organisaties maken kennis met VodafoneZiggo's experts, projectpartners en natuurlijk met het gebouw zelf. Het doel: ervaringen en ideeën delen over de gebouwen van nu en de toekomst

Pionieren

Het doel van de dag? Pionieren. Karin Mars, hoofd facilitaire zaken bij VodafoneZiggo, opent over het startpunt van het slimme gebouw waarin het gezelschap zich bevindt. "In 2017 openden we hier ons kantoor. Een nieuw thuis voor twee gefuseerde bedrijven. En een kans om opnieuw na te denken over het moderne werken. Van routing en inrichting, tot de toepassing van technologie. Omdat Vodafone koploper is in Internet of Things (IoT), was het de perfecte kans om die technologie ook zelf in huis te halen. Het resultaat is een gebouw dat op allerlei manieren slim in elkaar steekt, en dat láng voor de coronacrisis al optimaal was ingericht om hybride te werken."

Het Central Office naast station Utrecht Centraal is het vlaggenschip van VodafoneZiggo en een van de slimste gebouwen van Nederland. Ruim 2.000 sensoren verzamelen data in het hele gebouw. Hiermee kan VodafoneZiggo mensenstromen sturen, het energiegebruik laag houden, ruimtes optimaal benutten en het welzijn van bezoekers bewaken. Deze technologie gaat naadloos samen met de digitale werkomgeving die het bedrijf voor zijn personeel ontwikkelde. Hybride werken is hierdoor een effectieve, fijne mix van thuis en op kantoor

De schoonheid van sensoren

Elke werkplek in het pand is uitgerust met sensoren en een cirkelvormige ledlamp. Licht deze groen op, dan is het bureau schoon. Bij blauw licht is de werkplek gebruikt en kan die worden schoongemaakt. Ook bij de toiletten registreren sensoren wanneer het tijd is om ze schoon te maken en zeep en wc-papier aan te vullen. Op handige iPads zien schoonmakers precies wat er aandacht nodig heeft. Fatima Zoubair, team coördinator van het schoonmaakbedrijf, vertelt enthousiast wat dit oplevert voor haar en haar collega's.

Een verschil van dag en nacht, want dankzij de innovatie werken zij nu grotendeels tijdens kantooruren. En waar ze eerst regelmatig bureaus oppoetsten waar niemand aan had gewerkt, maken ze die nu alleen nog schoon als het ook nodig is.

Benieuwd naar alle ontwikkelingen, innovaties en informatie vanuit de Smart Building Discovery Meetup? Lees hier alles.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Meer artikelen van Vodafone Business

Naar het overzicht

Terug naar boven