Gaat AI ons redden?

In de BNW Index 2024 werd geconstateerd dat ontwikkelingen rondom de werkomgeving elkaar zó snel opvolgen, dat we deze als Workplace Managers amper kunnen bijbenen. Zo snel zelfs, dat wij zelfs twijfelen of je trends die we vorig jaar spotten, nog wel trends kunt noemen.
Tekst: Nick Lettink & Yvet Brummelhuis
Hoe dan ook, de behoefte van de gemiddelde Workplace Manager is wat ons betreft onveranderd: er is grote behoefte aan flexibiliteit om de snelheid van ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden, en (meer) inzicht in de eigen organisatie helpt hierbij enorm. Maar ook inzicht in hoe andere organisaties aan de slag gaan met dezelfde thema’s. Leren van elkaar is belangrijker dan ooit. En niet iedereen hoeft voorop te lopen. Het tijdig instappen op proven technology is soms vroeg genoeg. Wat leren we van alle organisaties in deze editie, die voor de troepen uit lopen als het gaat om ontwikkeling van de werkomgeving?
AI gaat ons redden... toch?
Wat ons betreft is er één grote gamechanger: AI. Waar vorig jaar AI nog bij maar weinig organisaties werd gebruikt, heeft dit in een jaar tijd echt een vlucht genomen. AI is niet meer weg te denken uit werkend Nederland, en zal de komende jaren ons werk en werkpatronen in razend tempo blijvend veranderen. Echter, in de context van de werkomgeving hadden we gehoopt en wellicht zelfs wel gedacht dat AI ons leven makkelijker zou maken. Dat het met zijn voorspellend karakter onzekerheden zou wegnemen en ons meer inzicht en daarmee meer grip zou brengen. Dat we als Workplace Manager daardoor sneller kunnen (bij)sturen. Maar niets is minder waar. De snelheid waarmee AI-ontwikkelingen in gang zet, is ongekend en daardoor onvoorspelbaar. Niemand lijkt te weten hoe ons werk er volgend jaar uit ziet en welke tools en middelen we op dat moment gebruiken om ons werk vorm te geven.
Zo blijkt in de praktijk dat de toekomst moeilijk te voorspellen is, zelfs met AI. Voorspellende modellen bouwen kan lang niet iedereen door uitdagingen met competenties, juiste datapunten en budget, óf mag lang niet zomaar door uitdagingen met data- en privacyrichtlijnen. Per saldo lijkt AI (vooralsnog) alleen maar meer onzekerheid met zich mee te brengen: we zijn nog aan het uitvogelen hoe we AI het beste kunnen en mogen inzetten, we weten niet exact hoe werkpatronen zich gaan ontwikkelen door de impact van AI en we weten dus ook nog niet exact hoe dit de werkomgeving gaat veranderen.
Benieuwd naar het hele verhaal? Download de BNW Index 2025 hier.