Blog Jan Gerard Hoendervanger: 'Het nieuwe roken?!'

Blog Jan Gerard Hoendervanger: 'Het nieuwe roken?!'

De vergelijking tussen zitten en roken heeft een inmiddels versleten slogan opgeleverd, maar gaat verder behoorlijk mank. Laten we de slogan omvormen tot een intrigerende vraag: Wat is het nieuwe roken? 

Rokers onderbreken regelmatig hun werk, waarbij ze even ontspannen, bewegen en naar buiten gaan. Dat zouden we allemaal moeten doen, maar dan natuurlijk zonder nicotine en andere schadelijke stoffen. Hoe kunnen we gezond gedrag integreren in onze dagelijkse routines op het werk?

Bij de start van Healthy Workplace was de grootste eye-opener voor mij dat regelmatig sporten niet compenseert voor de ongezonde gewoonten die bij kenniswerk lijken te horen: lang achter elkaar zittend doorbuffelen, met te weinig pauzes, frisse lucht en daglicht. Dat is op de langere termijn funest voor je vitaliteit. En op de korte termijn ondermijnt het je mentale vermogens – juist die waar je als kenniswerker je brood mee verdient! Gelukkig zijn gezondere gewoontes aan te leren, mits de werkomgeving dat faciliteert en stimuleert.

Binnen ons project ontwikkelen en testen we allerlei bouwstenen voor zo’n gezonde werkomgeving. Zo zijn we onder meer bezig met het stimuleren van trapgebruik, individuele klimaatbeïnvloeding, optimaal gebruik van zit/sta bureaus, ontspanningsplekken en feedback op basis van sensordata. Maar we zijn er nog niet uit wat het roken zou kunnen vervangen. Wat is een gezonde trigger die even verslavend is? Zodat je meerdere keren per dag je werk onderbreekt – ook al is het nog zo druk of interessant – om even naar buiten te gaan, te bewegen en te ontspannen?

Het is heel goed om een lunchwandeling te maken, maar dat doe je maar één keer per dag. Je kunt sommige overleggen prima (wandelend) buiten doen en mij bevalt het heel goed om voor telefoontjes even naar buiten te lopen. Maar de frequentie van dergelijke activiteiten is wisselend en van ontspanning is geen sprake. We kunnen de toiletten in het kantoorgebouw vervangen door een Dixi in de tuin, maar daar zal de OR niet mee akkoord gaan. Misschien kunnen we de rookabri’s herbestemmen tot hotspots voor het uitleven van onze collectieve social media verslaving? Of misschien moeten we inzetten op die andere collectieve verslaving, met een mobiele espressobar op de parkeerplaats?

Creatieve doch levensvatbare ideeën zijn welkom; we testen ze graag in één van onze living labs! Waar je trouwens ook welkom bent voor een kijkje in de Healthy Workplace keuken.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven