Hoe gebruik je zit-stabureaus optimaal?

Hoe gebruik je zit-stabureaus optimaal?

Zit-stabureaus zijn een positieve innovatie, mits er optimaal gebruik van wordt gemaakt. Over hoe je dat als organisatie het beste kunt doen, stelde Smart WorkPlace partner Healthy Workplace een whitepaper samen.

Zo’n optimaal gebruik ontstaat echter niet vanzelf want er moeten bij de implementatie van zit-stabureaus veel keuzes worden gemaakt: Kies je voor 20%, of ga je voor 100%? Positioneer je ze in clusters bij elkaar, in een bepaalde zonering of verspreid door de werkomgeving? En als de bureaus dan eenmaal een plek in de werkomgeving gekregen hebben, hoe stimuleer je het gebruik ervan? Hoe kun je zorgen dat ‘zit-sta-werken’ onderdeel gaat uitmaken van de dagelijkse routines?

Healthy Workplace deed de afgelopen jaren onderzoek naar dit soort praktijkvragen. De belangrijkste uitkomsten zijn, samen met inzichten uit andere onderzoeken, in deze whitepaper uitgewerkt tot een leidraad voor de praktijk. Deze leidraad combineert drie routes van een gezonde werkomgeving naar gezond gedrag: faciliteren, stimuleren en leren. Na een toelichting op gezondheidseffecten van zitten en de noodzaak om de implementatie te benaderen als een gedragsverandering, wordt achtereenvolgens ingegaan op het faciliteren, leren en stimuleren van optimaal gebruik van zit-sta bureaus. De whitepaper, een coproductie van Healthy Workplace en Smart WorkPlace, sluit af met een raamwerk voor het opstellen van een integraal implementatieplan.

Download hier de whitepaper.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven