Piekeren over pieken

Piekeren over pieken

Het fenomeen 'piekdagen' is een hot topic in het nieuwe werken. Solved schrijft in deze blog hun oplossingen voor dit fenomeen. Op dinsdag en donderdag puilen de kantoren uit en op vrijdag kun je een kanon afschieten.

Op dinsdag en donderdag puilen de kantoren uit en op vrijdag kun je een kanon afschieten.

Vrijdag kleiner

Een piek bestaat bij gratie van een dal. Als je op vrijdag op kantoor komt en je vindt er niemand zijn meesten teleurgesteld. “De volgende vrijdag blijf ik wel thuis…” is de gedachte die het dal steeds dieper maakt.

Met ons hoge percentage parttime werken in Nederland, zal de vrijdag nog lange tijd een vrije dag zijn voor veel mensen. Een gelijke bezetting over de werkweek is dus niet realistisch om na te streven.

Om te zorgen dat er iets meer leven in het kantoor komt op vrijdag zou het kantoor zich eigenlijk moeten aanpassen naar de “vrijdag-formaat”. Een kleinere werkruimte voor een kleinere groep. Dat kan simpelweg door bijvoorbeeld het afsluiten van een vloerdeel met een tussendeur, plantenbak of branding. Grotere organisaties kunnen zelfs overgaan tot het sluiten van een of meerdere verdiepingen. Dat scheelt gelijk in onderhoud- en energiekosten. Maar de echte winst zit hem in elkaar weer tegenkomen.

Dinsdag groter

Om het verhaal rond te maken moet het kantoor op dinsdag dan groter gemaakt worden. Klinkt onmogelijk, maar dat is het niet. Dit kan door bij de inrichting van een verdieping meer smaken aan te bieden dan werkplekken en vergaderruimtes. Denk aan zitjes waar je even kan werken, maar ook een ‘bila’ kan houden, een bar waar je je laptop openslaat en later koffie drinkt, of een leestafel waar je samenwerkt en later vergadert. Multifunctionele ruimtes/werkplekken die geen volwaardige ARBO plek zijn, maar die de piekmomenten ontlasten zonder dat er een zee aan bureaus wordt neergezet, die nauwelijks gebruikt worden.

Hopelijk hebben we uw piek of dal een zetje in de juiste richting kunnen geven. Benieuwd naar de hele blog? Lees dan hier verder.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven