Digitalisering en informatisering door BIM krijgt urgentie

Digitalisering en informatisering door BIM krijgt urgentie

Op 6 oktober vond de jaarlijkse BIM Loket Kennisdag plaats. Bernard Wientjes, voorzitter van de Taskforce Bouwagenda, wil nu echt werk te maken van digitalisering en informatisering van de gebouwde omgeving.

Wientjes deed de toezegging de leider te zullen zijn van de implementatie van BIM in Nederland. Maar liefst 200 deelnemers kwamen naar Soesterberg, waarvan 32 procent opdrachtgever, 43 procent expert (de meesten directeur), 46 procent met meer dan vijf jaar BIM-ervaring en 66 procent actief in de woning- en utiliteitsbouw. En toch was ook de roep om meer druk en initiatief van gebruikers en opdrachtgevers groot. De presentatie van Adam Matthews maakte misschien mede daarom ook veel indruk. De focus lag hierbij op de opbrengstenkant en werd onderbouwd door een brede en langjarige ervaring.

Workshops

Voor de werkomgeving waren met name de workshops ‘Gebouwdossier’ en ‘Naar een BIM-agenda voor de Bouwagenda’ interessant. Het Kadaster presenteerde haar visie op het gebouwdossier en gebruikte de slogan ‘Iedereen toegang tot dezelfde data’.  De andere workshop richtte zich op de vraag hoe met BIM een concreet probleem kan worden opgelost, bijvoorbeeld een ongezond klimaat in scholen. Een goed en betrouwbaar gebouwdossier verkrijgen door bijvoorbeeld eens scan vormde een belangrijk startpunt voor het doen van betrouwbare metingen.

Los laten

Samenwerking buiten de eigen silo en samenwerking voerden als thema’s de boventoon. De slogan ‘Snoeien om te bloeien’ won het debat. Hierbij werd bedoeld dat de bouwsector zich goed moet realiseren dat innovatie en vernieuwing alleen ontstaat wanneer ondernemers bereid zijn bestaande methoden en modellen los te laten.

In 2018 wordt de BIM Loket Kennisdag door het Rijksvastgoedbedrijf gehost. Het zal niemand verbazen als daar 400 deelnemers op af komen. Het onderwerp is inmiddels de status van ‘promising’ ontgroeid en de stap naar verbinding van Internet of Things en Virtueel Bouwen met BIM is volop in ontwikkeling.

Geert van Offeren van de Expertgroep Vastgoed van de Toekomst en Fred Kloet van de Expertgroep Technologie van Facility Management Nederland hebben zich verbonden aan het team dat de FM softwareleveranciers bij het BIM Loket vertegenwoordigt. Dit team wordt voorgezeten door Ruben Blair.

Tijdens de BIM Onderwijsdag op 10 oktober zijn grote stappen gezet om BIM op alle nivo’s van onderwijs in het curriculum te verwerken. Zie @BIMonderwijsdag

Kijk HIER voor een uitgebreide fotoreportage van de BIM Loket Kennisdag. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven