“Persoonlijkheid van werknemer bepaalt juiste werkplek”

“Persoonlijkheid van werknemer bepaalt juiste werkplek”

Persoonlijkheidskenmerken zijn van groot belang voor de keuze voor een plek in een gebouw.

Dat zegt Wim Pullen van het Center for People and Buildings in een interview met Architectenpunt Magazine van Stabu.

Hij constateert dat mensen die een cruciale rol voor de organisatie vervullen, soms een werkplek hebben die hier niet op aansluit. “Bij CfPB kijken we naar functies, naar behoeften en naar persoonlijkheid. Een recent onderzoek in Zweden wijst uit dat mensen met een expressief karakter minder moeite hebben met grote flexkantoren dan andere persoonlijkheidstypen. Maar je zult maar it-specialist zijn die softwarecode moet controleren in een open kantoorruimte met collega’s die continu overleg plegen. Het is onmogelijk om het iedereen individueel naar de zin te maken. We streven niet naar het maximum, maar de definiëren wel duidelijk de ondergrens.’

Omslag in werkomgeving

Pullen concludeert – in meerdere onderzoeken – dat in de afgelopen tien jaar aan de werkactiviteiten zelf nauwelijks iets is veranderd, maar dat de werkomgeving een complete metamorfose heeft ondergaan. “Die omslag naar open kantoren en de verwachting dat mensen daardoor gaan samenwerken, dat vind ik lichtelijk naïef.”

Eindgebruiker ontdekt

De bouwsector is volgens Pullen de laatste sector die de eindgebruiker ontdekt. Al maakt hij wel onderscheid tussen de bouw- en de installatiesector, want deze laatste heeft inmiddels veel meer de focus op de eindgebruiker. “Dat maakt onder meer Radar 2025 van UNETO-VNI meer dan duidelijk. Straks verkopen installateurs geen dingen meer, maar service. Het zal mij niet verbazen als de IKEA’s van deze wereld op termijn gaan concurreren met de bouw. Partijen die woon- of werkcomfort aanbieden, met de focus op de eindgebruiker, díe gaan het verschil maken.”

Lees hier het gehele interview. 

Bron: Architectenpunt/STABU/CfPB

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven