Innovatie Challenge voor nieuwe huisvesting Nationale Politie

Innovatie Challenge voor nieuwe huisvesting Nationale Politie

De Politie en Bouwend Nederland hebben gezamenlijk de handschoen opgepakt om te experimenteren met vormen om innovatie in huisvesting te versnellen.

Daarvoor organiseren zij samen in 2018 een innovatie challenge rond de huisvestingsopgave van de Nationale Politie. De Nationale Politie staat voor een uitdagende opgave, te weten het herhuisvestingsprogramma. Hierin staat omschreven dat 1,8 miljoen m² aan vastgoedmeters moet worden teruggebracht naar 1,3 miljoen m².

Nieuwe huisvestingsconcepten

Dat wil de Politie uitvoeren door nieuwe huisvestingsconcepten te betrekken, waarbij er een nauwe relatie is tussen gebouw, ICT en operaties. Ook moeten deze kantoren duurzaam gebouwd of verbouwd worden. Dat vraagt om een brede aanpak, waarbij niet alleen bouwpartijen aan tafel maar ook bijvoorbeeld facility managers, producenten en leveranciers van producten en software. Dat moet voor de Nationale Politie nieuwe en duurzame huisvestingsconcepten opleveren, waarbij gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologieën en smartbuilding concepten.

De kaders waarin de innovatie challenge zal plaatsvinden bestaat uit drie deelopgaven waarvoor oplossingen gevonden moeten worden. De inzending dient te gaan over één of meer van deze opgaven:
- Toekomstbestendige en herkenbare gebouwen
- Toegankelijkheid en multifunctioneel publieksgebied
- Flexibel faciliteren politiewerk van de toekomst

Start in 2018

Naar verwachting start de innovatie challenge februari 2018. Een jury van experts en publieke opdrachtgevers kiest perspectiefrijke concepten uit. Op dit moment zijn er twee juryleden bekend: Claudia Reiner (lid Taskforce Bouwagenda, vice-voorzitter Uneto-VNI en directeur van Caris & Reiner) en Peter Noordanus (voormalig Burgemeester van Tilburg).

Het traject wordt begeleid door Next2Company en georganiseerd op De Bouwcampus.

Bron: De Bouwcampus
Foto-onderschrift: Politiebureau Groningen, foto: Flickr.com

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven