Geïntegreerde planning bij Zwitsers hoofdkantoor Siemens dankzij BIM

Geïntegreerde planning bij Zwitsers hoofdkantoor Siemens dankzij BIM

Voor de bouw van haar nieuwe hoofdkantoor in het Zwitserse Zug gebruikt Siemens Building Technologies BIM om de hele life cycle van het gebouw te optimaliseren.

Door middel van BIM (Building Information Modeling) heeft Siemens de bouw van planning tot ontmanteling en sloop in kaart gebracht. Siemens heeft in Zug een ‘big room’ ingericht, waar men het digitale model kan bekijken op touch screens die van de vloer tot het plafond reiken. In deze ruimte zijn in de ontwerpfase specialisten van alle betrokken disciplines samen gekomen om het model te vullen met data. Op die manier hebben ze, lang voor de eerste steen werd gelegd, virtueel alle bouwfasen doorlopen. Het resultaat is een geïntegreerde planning vanaf het begin.

Optimaliseren

Volgens Siemens schept het gebruik van BIM enorme mogelijkheden. Al in de ontwerpfase kan bijvoorbeeld het energieverbruik worden geoptimaliseerd. Het model kan later worden ingezet om het onderhoud te vereenvoudigen en helpt bij eventuele aanpassingen van het pand. Zo kan het model berekenen hoeveel materiaal benodigd is om ruimtes samen te voegen en wat de consequenties voor de ventilatie, verlichting en verwarming zijn. Daarmee legt Siemens een stevige basis voor gebouwmanagement in de komende decennia.

Geïntegreerde planning bij Zwitserse hoofdkantoor Siemens dankzij BIM

Bron: Siemens

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven