Volledig elektrisch auto leasen in opmars bij zakelijke rijders

Volledig elektrisch auto leasen in opmars bij zakelijke rijders

Steeds meer bedrijven staan de keuze voor een volledig elektrische auto om te leasen toe aan hun medewerkers. Die kiezen daar ook veel vaker voor dan in 2016.

Uit het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2017 blijkt namelijk dat bij 70 procent van de onderzochte bedrijven de volledig elektrische auto in de autoregeling is opgenomen. Als je werkzaam bent bij een groter bedrijf, is de kans ook groter dat je een elektrische auto mag kiezen. Dat blijkt ook te werken bij de werknemers, want waar in 2016 nog slechts 7% van de zakelijke rijders belangstelling hAD voor elektrisch rijden, is dat aantal dit jaar gestegen naar 13%.

Voorwaarden

Er worden wel vaak voorwaarden gesteld. Zo moeten er voldoende laadmogelijkheden zijn: thuis en op kantoor. Er geldt soms een maximaal jaarkilometrage of er wordt een bepaalde actieradius vereist. Als het aanbod van elektrische auto’s en modellen verder groeit, dan zal ook de interesse toenemen.

Positieve ervaringen zijn aanjager

Opvallend is dat bestuurders die nu al een auto met lage bijtelling rijden (0, 4 of 7%), een bovengemiddelde interesse hebben om in de toekomst elektrisch te rijden. Bijna de helft geeft de voorkeur aan een elektrische auto. Het lijkt erop dat positieve ervaringen een belangrijke aanjager zijn om opnieuw een elektrische auto voor de deur te zetten. Met een bijtelling van 4% krijgen zakelijke automobilisten ook een impuls om de keuze voor elektrisch te maken. Een schone en zuinige auto blijkt echter ook zónder financiële prikkel steeds belangrijker bij de keuze voor een nieuwe leaseauto.

Volledig elektrisch gamma

Renate Hemerik reageert: “De positieve houding rondom elektrisch rijden neemt een vlucht. Dat blijkt uit dit NZO-onderzoek, maar dat zien we ook op andere vlakken. Zo zijn er inmiddels al meerdere automerken die hebben aangekondigd dat ze toewerken naar een volledig elektrisch modellengamma. Maar ook bedrijven en leasemaatschappijen ondernemen stappen om volledig over te gaan op elektrisch. En er zullen meer werkgevers volgen. Dat is goed nieuws. Daarnaast biedt private lease consumenten de kans om ook elektrisch te gaan rijden, maar dan zonder de risico’s die je wel hebt als je zelf een elektrische auto aanschaft.”

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid wordt een steeds belangrijker thema voor werkgevers met een zakelijk wagenpark. Twee derde van de circa 700 respondenten, allen verantwoordelijk voor het wagenpark of het mobiliteitsbeleid, geeft aan het thema ‘veilig rijden’ in de komende twee jaar meer aandacht te geven.

Zo zijn veel nieuwe auto’s uitgerust met de laatste technologieën om bestuurders te helpen. Kennis over de aanwezigheid van deze veiligheidsopties is cruciaal, maar ontbreekt vaak nog bij de bestuurders van lease-auto’s.

Lees hier het gehele rapport

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven