Werkomgeving centraal bij winnaars ARC17 Awards

Werkomgeving centraal bij winnaars ARC17 Awards

De eind november uitgereikte ARC17 Awards gingen naar innovatief ontworpen werkomgevingen. Space Encounters van Sony en de meubelserie HUBB van Mecanoo architecten en Gispen wonnen de Interieur en Meubel Awards. 

In de A’DAM Toren aan het Amsterdamse IJ heeft Sony Music & Entertainment de werkplekken radicaal gescheiden van informelere zones. Dat hebben ze dan door consequent de twee basiskleuren grijs en groen voor deze functies te gebruiken. Het leverde de ARC17 Interieur Awards op.

Volgens de jury absorbeert deze sterke basis ruis en laat het losheid toe. “Waar de jury van tevoren enigszins sceptisch was over het daadwerkelijke gevolg van deze heldere basis, verraste het bezoek in meerdere opzichten”, zegt de jury in het juryrapport. “Ten opzichte van het harde beeld uit de inzending, geeft een verfijningsslag extra diepte aan het ontwerp. […] Voor een opdrachtgever die op zoek was naar identiteit, creëert Space Encounters een gewaagde en vernieuwende habitat. Ondanks de radicale visie voelt deze prettig en gebalanceerd aan, als een stevige baslijn onder een speelse melodie.”

LED strips

Ook de verlichting speelt in het ontwerp een speciale rol. Het plafond bestaat uit een rooster van aluminium, waarop LED strips zijn geplaatst die de witte akoestische spray erboven verlichten. Het gevolg is dat in de ruimte een hyperdiffuus licht zonder schaduwen ontstaat dat aangepast kan worden aan verschillende omgevingsfactoren en gelegenheden.

In de ruimte zijn verscheidene multifunctionele onderdelen geplaatst met verwijzing naar de muziekindustrie. Zo doet de trap ook dienst als artiestenbar, is de vinyl vergadertafel tevens een DJ booth, en ziet de kern van de ruimte eruit als de binnenkant van een versterker. Terwijl werk en ontspanning in de muziekindustrie vaak door elkaar lopen, is in het ontwerp juist een scheiding tussen deze twee gerealiseerd.

HUBB

De andere grote winnaar is meubelserie HUBB, ontwikkeld door Mecanoo architecten en Gispen: deze heeft de ARC17 Meubel Award gewonnen. De jury, onder leiding van Diederik Fokkema, prijst de manier waarop het ontwerp inspeelt op een flexibel ruimtegebruik. Daarmee beantwoordt het meubel met een simpel systeem aan de behoeften van gebruikers in de veranderende werkomgeving.

HUBB door Mecanoo en Gispen is een inrichtingsconcept voor het onderwijs, dat ook geschikt is om toegepast te worden in kantoren, culturele instellingen of in de zorg. Het systeem bestaat uit een serie bouwstenen om een bestaande ruimte in verschillende zones in te richten. De indeling is eenvoudig aan te passen door de elementen anders te combineren. Op deze manier faciliteert het meubel verschillende manieren van onderwijs binnen de bestaande structuren van een gebouw.

Circulair

HUBB is zowel in vorm als materialisatie uniek, en wordt volgens de principes van de circulaire economie geproduceerd. Bij veranderende behoefte is HUBB eenvoudig en duurzaam te hergebruiken.

De ARC17 Awards is de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Doel van ARC17 is het ontwerp in de volle breedte te promoten voor een groot publiek en vernieuwing zichtbaar te maken. De Awards bekronen het allerbeste werk van afgelopen jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail en innovatie. Daarnaast zijn de ARC17 Jong talent Award en de ARC17 Oeuvre Award uitgereikt.

Bron: ARC17

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven