Verkiezing BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018 van start

Verkiezing BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018 van start

Op 25 januari start de zeskoppige jury, bestaande uit architecten en opdrachtgevers, met het kiezen van het beste gebouw voor mens en maatschappij. Maar waar is de deskundige voor gebruikers in die jury?

Deze Nederlandse architectuurprijs is bedoeld voor architectenbureaus die met hun gebouwen opdrachtgevers en samenleving meerwaarde bieden. De prijs wordt al sinds 2006 uitgereikt. Inzenders voor Beste Gebouw van het Jaar tonen aan dat het gebouw excellentie in brede zin biedt. Naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het is dus meer dan mooi of goed; en vooral ‘integraal’ goed.

Deskundige namens gebruikers?

In dat kader is het wel opmerkelijk dat de jury geen deskundigen zitten die gebruikers als geen ander kunnen vertegenwoordigen. Want de jury bestaat, naast de voorzitter, uit drie architecten en twee opdrachtgevers. En hoewel ieder jurylid gezien kan worden als gebruiker, zitten in de jury geen verantwoordelijke voor personeel (HR), geen verantwoordelijke voor technologie (IT) en ook niet voor exploitatie en gebruik (FM).

Zes juryleden

Niettemin beoordelen de zes juryleden de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde (‘placemaking’), Leefbaarheid & Sociale Cohesie (‘livability’), Stimulerende Omgevingen (‘stimulating environments’), Particuliere Woonbeleving (‘personal environments’).

Wellicht dat voorzitter Louise Vet de positie van de gebruiker in de jury kan vertegenwoordigen. Ze is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en hoogleraar evolutionaire ecologie aan de Wageningen Universiteit.

Verder bestaat het 2018-juryteam uit de architecten Koen van Velsen, Titia Luiten en Gijs Baks, en uit directeur Energie & Omgeving van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Meindert Smallenbroek en Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam Development.

De wedstrijd start op 25 januari aanstaande op www.gebouwvanhetjaar.nl. Daar is aanmelding ook mogelijk. De prijs wordt uitgereikt op 18 mei 2018 in Amsterdam.

Bron: BNA

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven