Autodelen voor zakelijke rijders steeds meer in trek

Autodelen voor zakelijke rijders steeds meer in trek

Autodelen wordt steeds populairder, ook - of misschien wel juist - voor zakelijke gebruikers. Wat is er precies voor hen beschikbaar? Een overzicht.

Roundtrip carsharing (klassiek autodelen) is er zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers (poolauto’s). Bij deze variant beheren aanbieders een eigen vloot van deelauto’s. Die deelauto’s hebben bijna altijd een vaste parkeerplaats en zijn 24 uur per dag beschikbaar. Greenwheels en Connectcar zijn de grootste aanbieders. Het gebruik per auto van deze aanbieders ligt hoger dan dat van auto’s die via carsharing platforms worden aangeboden.

Greenwheels blijft de grootste aanbieder van roundtrip carsharing. 71 procent van het roundtrip-aanbod is van Greenwheels. ConnectCar staat met 14 procent van het aanbod op nummer 2, gevolgd door MyWheels. Een deel van de auto’s van MyWheels valt onder het roundtrip-model. Dat deel draagt voor 8 procent bij aan het aanbod van roundtrip carsharing. Het aantal roundtrip deelauto’s is met 5% gegroeid.

Voor roundtrip carsharing is meestal een parkeerplaats in de openbare ruimte nodig. Gemeenten kunnen hier een vergunning voor verstrekken als sprake is van gereguleerd parkeren. De tarieven voor die vergunningen wisselen sterk (zie parkeertarieven). Vaak is een vergunning voor een deelauto duurder dan een bewonersvergunning. Een hoog tarief vertraagt de groei van autodelen in een gemeente en de kosten komen indirect bij autodelers terecht. In gemeenten met een minder stedelijk karakter is een gereserveerde locatie niet altijd nodig.

Andere aanbieders van roundtrip carsharing: CareCar, Deelootoo, Drive, Elektrip, Flexcar, Free2Go, Hertz 24/7, Hoppa, MobielGedeeld, SharedWheels, Stapp-In en StudentCar. CareCar en Elektrip bieden elektrische deelauto’s aan. Autoverhuurder Hertz biedt ook abonnementen op huurauto’s. Door de 24-uurs beschikbaarheid met abonnementsvorm zijn deze auto’s te beschouwen als deelauto’s. Ook Euromobil speelt in op autodelen. Met Free2Go hebben autoverhuurders een systeem in handen om hun huurauto’s te delen.

Oneway carsharing

Bij Oneway Carsharing pik je ergens een deelauto op. Op de plek van bestemming laat je deze achter. Dit maakt het systeem ook geschikt als natransport voor het OV. Car2Go is de grootste aanbieder in Nederland met deze formule, met 350 elektrische Smarts in Amsterdam. Op Terschelling biedt WattCar 42 elektrische Nissan Leafs aan. Witkar rijdt nu in Rotterdam en Groningen met diverse Smart forfours op benzine (euro 6). In diverse steden zijn Witkars beschikbaar op de locaties van KAV autoverhuur. Het is ook mogelijk om de Witkars achter te laten in een andere Witkar-stad.

Business Carsharing

Bij Business Carsharing (zakelijk autodelen) vormen zakelijke gebruikers de belangrijkste doelgroep. Typische zakelijke aanbieders komen vaak voort uit autoleasebedrijven. Business Carsharing kan op verschillende manieren:

  • auto’s van de zaak of leaseauto’s worden tussen collega’s gedeeld voor zakelijk gebruik; 
  • auto’s worden gedeeld met andere werkgevers;
  • werknemers verhuren hun leaseauto aan particulieren via carsharing platforms;
  • werkgevers hebben een of meer poolauto’s voor zakelijke ritten. Soms kunnen werknemers de poolauto huren voor privégebruik in de avonden en weekenden.

>> Lees meer.

Van bezit naar gebruik

Van autofabrikant en autoverhuurder: veel partijen zoeken naar vernieuwende vormen rond het bezitten van auto’s. Zo zoeken autoverhuurders steeds vaker naar concepten die flexibeler zijn dan de traditionele verhuurconcepten, waarbij je tijdens kantoortijden een auto ophaalt vanaf een (vaak afgelegen) terrein, nadat je enkele documenten hebt ondertekend.

  • Diverse autoverhuurders bieden Call-a-car aan. Dit is te zien als een lidmaatschap op een huurauto, soms met een maandelijkse automatische incasso. Vaak is er keus uit meerdere autotypes en is het mogelijk dat de auto thuis wordt geleverd en opgehaald. Sommige gemeenten bieden een speciale parkeervergunning aan voor mensen die vaak een auto huren en deze dan in de buurt willen parkeren.
  • Oproepauto van EuropCar biedt de mogelijkheid van een abonnement aan, plus de mogelijkheid om de auto te laten brengen en op te halen. Er kan ook gekozen worden voor het ophalen van de auto bij een vestiging.
  • Via FreeToGo (van Euromobil) en Hertz 24/7 zijn huurauto’s 24 uur per dag beschikbaar.
  • Huurauto’s vormen een aanvulling op (roundtrip) deelauto’s, vooral voor langere verhuurperiodes en voor specifieke voertuigen (bestelbusje of extra grote auto).

Bron: KpVV

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven