Rianne Appel-Meulenbroek is on a mission

Rianne Appel-Meulenbroek is on a mission

De verbinding van werkomgeving en technologie met de mentale gezondheid van eindgebruikers vergt silo-overstijgend denken. En dat is niet iedereen gegeven. Zeker niet in de wereld van technische universiteiten. 

Toch zijn er soms initiatieven door dwarsdenkers die letterlijk en figuurlijk dwarsverbanden willen onderzoeken. Assistent professor Corporate Real Estate Rianne Appel-Meulenbroek van de TU/e is zo iemand. Ze is ook bestuurder van de European Real Estate Society (ERES) en de Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland (VOGON). Het zal waarschijnlijk komen door haar PhD in filosofie dat ze het aandurft een transdisciplinair onderzoek te ontwikkelen en voor te stellen aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze zoekt daarvoor minimaal € 225.000 en Smart WorkPlace is haar communicatiepartner. 

Tijdens haar presentatie op WorkPlace Day schotelde ze ons een ongemakkelijk probleem voor: de jaarlijkse verzuimkosten door burnouts bedragen € 1,8 miljard en 91 procent van de Nederlanders werkt zonder passie en energie. Ze vraagt zichzelf af: "Wat zijn de kosten en baten van mentale gezondheid en ziekte in de werkomgeving?" Aspecten als concentratie, wellbeing, productiviteit en stemming hebben alle invloed, maar zijn nooit onderling verbonden en integraal beoordeeld. En wetenschappers weten zelfs de bijdrage van elk afzonderlijk onderdeel (gedrag, genen, fysieke en sociale omgeving, etc.) aan de bevolkingsgezondheid niet. 

Nu er eindelijk veel aandacht is voor de eindgebruiker van de werkomgeving en geld voor innovatie en technologische ontwikkeling, is dit het moment voor een business case die het engagement verhoogt. Maar dan moeten wel de wereld van de fysieke werkplek (vastgoed, bouw, architectuur en engineering) hun krachten bundelen met die van de eindgebruikers (werkgevers, HR, psychologie, gezondheidszorg). Dat betekent transdisciplinaire samenwerking. Over de eigen schaduw heen stappen en elkaar echt willen leren kennen. Voor onderzoekers betekent dit Participatory Action Research

Daarom heeft Rianne tien leerstoelen van de TU/e, Maastricht University en Tilburg University bij elkaar gebracht. Voor 5 PhD-projecten en 1 postdoc. Ze is nu een consortium aan het vormen voor het voorstel aan de NWO. Dit heeft de interesse gewekt van AM REDDGMRAhrendDraaijer+PartnersABBASMLMeasuremen (SWP-partner), RijkswaterstaatBrabantse Ontwikkel Maatschappij, Cloud GardenVELUXKernwaarde GroenCushman & WakefieldRoyal Haskoning (SWP-partner) UWV en HW. 

Smart WorkPlace heeft als uitgangspunt dat sociale, technologische en werkplek-innovatie geïntegreerd moeten worden voor de ontwikkeling van smart, gezonde en circulaire werkomgevingen. Daarom verzorgt SWP graag de marketing en communicatie van het onderzoek en bood Rianne de mogelijkheid haar onderzoeksvoorstel te pitchen tijdens WorkPlace Day. 

Het transdisciplinaire onderzoek kan kennis en informatie bij elkaar brengen welke voorheen niet buiten de eigen sector werd gedeeld. Het bijeenbrengen van € 225.000 om dit onderzoek minimaal vier jaar te kunnen doen is van groot maatschappelijk belang. Rianne Appel-Meulenbroek is te bereiken op h.a.j.a.appel@tue.nl en 040-2472092. Haar volledige presentatie tijdens WorkPlace Day kan hier gedownload worden. 

Bron: Smart WorkPlace

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven